Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica, LMŠ, SD in SAB v interpelaciji Kustečevi med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji (dopolnjeno)

sreda, 3.2.2021

Ljubljana, 03. februarja (STA) - Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so v postopek v DZ vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Očitke so strnili v 20 točk. Med drugim ji očitajo škodljive politike na področju vzgoje in izobraževanja, kar da je povzročilo najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi. Pozvali so jo k odstopu še pred razpravo o interpelaciji.

Očitke iz interpelacije je na današnji novinarski konferenci predstavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bi minister za izobraževanje na prvo mesto moral postavljati interese in dobrobit najmlajših, zelo pozoren bi moral biti na upravljanje resorja v času epidemije. Vendar pa po mnenju Vatovca ministrica Kustečeva tega ne izpolnjuje.

Glavni očitek v interpelaciji je neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in škodljiva politika na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, je povedal vodja poslancev Levice. Med drugim ji očitajo, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v teh razmerah. "Smo država, ki ima najdlje časa neprekinjeno zaprte šole in to bo povzročilo dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolajoče," je povedal.

Prav tako ji očitajo odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole. "Imamo zelo stihijsko in neenako obravnavo otrok, ki se v tem času šolajo," je ocenil. Zato so po njegovih besedah nekateri otroci, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli 4000, neposredno diskriminirani, saj nimajo dostopa do ustrezne komunikacijske tehnologije. Ministrstvo tudi ni zagotovilo pogojev za izvedbo šolskih tekmovanj, je povedal Vatovec.

Ogrožen je napredek otrok, ki se ukvarjajo s športom, prav tako je ogroženo delovanje športnih klubov. Ne nazadnje je vodja poslancev Levice kot posledico neustrezne politike resorja izpostavil upad gibalne sposobnosti otrok. Prihodnost mladih pa je po njegovih besedah ogrožena tudi zaradi odsotnosti načrta za odpravljanje negativnih posledic zaprtja šol.

Vlagatelje interpelacije moti tudi po njihovem mnenju škodljiv predlog za ukinitev sklada za financiranje nevladnih organizacij, ministrici pa očitajo pomanjkanje dialoga na vseh ravneh. Če bi želela na učinkovit način prebroditi krizo, bi morala aktivno sodelovati tudi s sindikati, strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju ter s starši, vendar pa je stvari peljala sama, je ocenil.

"Nič ni storila, ko se je v bistvu prepovedalo nadaljnje zaposlovanje raziskovalcev," je povedal Vatovec. Interese zasebnih izobraževanih institucij pa je po njegovih besedah postavljala pred interese javnih. Z neupoštevanjem ukrepov za zajezitev epidemije na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije pa je javnosti dajala slab zgled, je dejal.

Vatovec je med drugim navedel še zamik podaje soglasja k razpisu za vpis v prvi letnik visokošolskih zavodov, zamujanje z znanstveno-raziskovalno zakonodajo ter sporno kadrovanje, "utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah".

Poleg navedenih očitkov je iz besedila interpelacije razvidno, da razrešitev ministrice predlagajo tudi zaradi odsotnosti sistematične evalvacije pouka na daljavo, odsotnosti ukrepov za preprečevanje socialnih stisk mladih v času epidemije in poseganja v avtonomijo Pedagoškega inštituta.

"Slovenija dejansko nima ministrice za izobraževanje. Zato je prav, da temu sledi tudi Kustečeva in stanju absurda v šolskem prostoru naredi konec. Skrajni čas je, da nemudoma odstopi s položaja," pa je ministrico pozval poslanec SD Marko Koprivc.

Od ministrice bi po njegovih besedah pričakovali, da je branik otrok, šolnikov, učiteljev in drugih na področju šolstva. "A Kustečeva to ni. Je zgolj prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku predsednika vlade Janeza Janše in njegovih antidemokratskih teženj," je ocenil poslanec SD.

Tudi poslanec LMŠ Aljaž Kovačič meni, da bi Kustečeva morala odstopiti, ker ni na strani otrok in njihovega znanja, ker ni na strani dijakov in študentov, na strani socializacije mladih in niti ni na strani športa. Med drugim ji je očital, da čez poletje ni naredila nič za to, da bi šole pripravila na drugi val epidemije, prav tako da otroci s posebnimi potrebami niso bili deležni njene zadostne pozornosti. Spomnil je, da je te otroke v šolo vrnilo šele ustavno sodišče.

V SAB se zavedajo, da gre pri poseganju v pravice v času epidemije ves čas treba tehtati vrednote in ustavno zagotovljene človekove pravice. Kot je spomnila vodja poslanske skupine Maša Kociper, pa so že na začetku zaprtja šol opozarjali, da na tem področju vlada nima prave strategije.

Poudarila je tudi, da je njihova prioriteta še vedno izpeljava konstruktivne nezaupnice in s tem možnost za menjavo celotne vlade. Do takrat pa je treba nagovoriti najbolj aktualne težave. V delu vlade namreč Kociprova ne prepoznava dovolj volje za iskanje ustreznih rešitev, da bi se šolanje za otroke vendar vrnilo v normalne tirnice.

Vlagatelji interpelacije so se odzvali tudi na izjavo predsednika SMC Zdravka Počivalška, da bo interpelacija priložnost tudi za razpravo o zatečenem stanju na tem področju. Vatovec meni, da je prepozno, da bi zdaj iskala rešitve, pač pa potrebujejo nekoga, ki bo s srcem pri stvari in bo imel pred lastnimi oz. Janševimi interesi interese vseh v vzgoji in izobraževanju.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window