Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zagovornik načela enakosti z zahtevo za oceno ustavnosti nove možnosti upokojevanja starejših

petek, 5.2.2021

Ljubljana, 05. februarja (STA) - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti dveh členov sedmega protikoronskega zakona, ki delodajalcem omogočata, da brez navajanja razlogov prekinejo pogodbo o zaposlitvi delavcem z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev. Zagovornik je ocenil, da takšna ureditev ni v skladu z ustavo.

Kot so sporočili iz urada zagovornika, takšna ureditev omogoča slabšo obravnavo nekaterih delavcev pri odpuščanju in glede varnosti trajanja zaposlitve zgolj zaradi njihove starosti. Ureditev, ki jo izpodbija, je po njegovi oceni v neskladju z več členi ustave. Ustavnemu sodišču je predlagal prednostno obravnavo zadeve in začasno zadržanje izvajanja zakona, saj bi sicer delavcem nastale težko popravljive posledice.

Delodajalec lahko po novem namreč brez navajanja razlogov odpusti samo delavce, ki so dopolnili 60 let in imajo 40 let pokojninske dobe oziroma 65 let in 15 let pokojninske dobe. Zagovornik je ocenil, da je takšna ureditev diskriminatorna. Posega v pravico do varstva pred neposredno diskriminacijo zaradi starosti pri odpuščanju in glede varnosti trajanja delovnega razmerja.

Delavcev, ki bi jih delodajalci na podlagi sedmega protikoronskega zakona lahko odpustili brez navedbe razloga, je po oceni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje več kot 9000. Nekateri izmed njih so že na dan uveljavitve dobili vročene odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Zanje se 60-dnevni odpovedni rok, določen v novem zakonu, izteče 1. marca. Ob poteku odpovednega roka bodo upokojeni, zanje bodo nastale težko popravljive in potencialno tudi hude, predvsem finančne posledice, opozarja Lobnik.

Zahtevo za presojo ustavnosti so vložile tudi reprezentativne sindikalne centrale. Po vladinem mnenju je njihova zahteva neutemeljena. Glede očitanega neskladja z ustavo je vlada pojasnila, da je bil namen ukrepa delodajalcu po koncu varovanega obdobja starejšega delavca v skladu z zakonom o delovnih razmerjih olajšati postopek izvedbe redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, če se v času, ko ima starejši delavec že zagotovljeno socialno varnost v obliki starostne pokojnine, odloči, da ga ne potrebuje več.

Sprejeti ukrep po mnenju vlade zato zmanjšuje administrativno breme za delodajalca, saj odpravlja potrebo po utemeljevanju razlogov za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. To bo po vladinem prepričanju spodbudilo konkurenčnost delodajalcev in njihovo prilagodljivost novim razmeram, povezanih tudi z negativnimi posledicami epidemije covida-19.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window