Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo: Prizadevamo si za sofinanciranje testiranj za delodajalce

torek, 9.2.2021

Ljubljana, 09. februarja (STA) - Delodajalci, katerih zaposleni potrebujejo negativen izvid na koronavirus, morajo za testiranje poskrbeti v sodelovanju z izvajalci zdravstvene dejavnosti. Državno sofinanciranje po sedmem protikoronskem zakonu se je izteklo, si pa gospodarsko ministrstvo in vlada prizadevata za dodatna sredstva za pomoč, so STA povedali na ministrstvu.

Delodajalci morajo sami zagotoviti teste, in sicer v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu. Za testiranje se podjetja lahko dogovorijo tudi z drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti, vključno s pooblaščenimi mobilnimi enotami, ki so objavljene na spletni strani ministrstva za zdravje, so STA danes pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Državno sofinanciranje testiranja je bilo zagotovljeno v okviru sedmega protikoronskega zakona, kjer so bili delodajalci upravičeni do enkratne pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega. Ta ukrep se je iztekel 31. januarja.

"Z namenom nadaljnje zagotovitve financiranja testiranja delodajalcem si tako ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi vlada že prizadevata za čimprejšnjo zagotovitev ukrepa, ki bo v obliki državne pomoči omogočilo dodatna sredstva za sofinanciranje testiranja," so povedali na ministrstvu.

Predstavniki gospodarstva so sicer že minuli četrtek na srečanju na Brdu pri Kranju od predsednika vlade Janeza Janše in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dobili zagotovilo, da bo stroške testiranj zaposlenih pokrila država.

Vlada je v petek sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da so lahko trgovci predložili negativne teste svojih zaposlenih.

Večina trgovin je v soboto še ostala zaprtih, vrata naj bi po pričakovanjih predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah odprle danes. V soboto, nedeljo in praznični ponedeljek je namreč potekalo testiranje zaposlenih. Tega lahko trgovci za svoje zaposlene organizirajo v javnih zdravstvenih domovih, pri koncesionarjih ali določenih zasebnikih.

Množično testiranje se bo predvidoma nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Za tiste trgovine in dejavnosti, ki so lahko obratovale do sedaj, denimo prodajalne z živili in tržnice, bo namreč testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window