Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZPS s predlogom vladni strokovni skupini za podaljšanje odloga plačil kreditov za vse

torek, 9.2.2021

Ljubljana, 09. februarja (STA) - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes vladni strokovni skupini za pripravo protikoronskih ukrepov, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik, poslala predlog, da naj prouči možnost podaljšanja odloga plačil kreditov do konca tega leta, in to tudi za tiste posojilojemalce, ki so ta ukrep že koristili.

V ZPS so poudarili, da epidemija covida-19 še traja, v kratkem pa se bo izteklo enoletno obdobje moratorija na plačilo posojil po kreditnih pogodbah iz zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, ki je bil sprejet 20. marca lani.

Zadnja sprememba tega zakona, ki je bila čisto ob koncu lanskega leta uveljavljena v sklopu sedmega protikoronskega zakona, je kreditojemalcem omogočila dodaten odlog kreditnih obveznosti za obdobje največ devet mesecev, se pa po opozorilih ZPS v to obdobje štejejo tudi predhodno uveljavljeni odlogi zaradi posledic epidemije. Če so npr. že uveljavili devet mesecev odloga, do novega niso upravičeni, dodajajo v zvezi.

To po njihovih navedbah pomeni, da se bo za številne potrošnike, ki zaradi posledic zdravstvene krize ostajajo v finančni stiski, odlog poplačil njihovih kreditnih obveznosti iztekel v kratkem, ne glede na to, kdaj so ga začeli uveljavljati.

ZPS zato predlaga, da vladna strokovna skupina pri pripravi devetega paketa protikoronskih ukrepov preuči tudi možnost podaljšanja odloga plačil kreditnih obveznosti do 31. decembra letos, in to za vse enako, tudi za tiste kreditojemalce, ki so ukrep že koristili v okviru dosedanjih protikoronskih ukrepov.

V ZPS namreč spominjajo na težave, ki jih posojilojemalcem predstavlja znatno znižanje prihodka ter izguba zaposlitve zaradi posledic epidemije, zaradi česar bo za mnoge med njimi po prepričanju zveze potreben dodaten čas, da ponovno vzpostavijo vzdržne osebne finance, s katerimi bodo sposobni servisirati svoje dolgove do bank.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window