Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za covidni dodatek tudi za doslej spregledane zaposlene

torek, 9.2.2021

Ljubljana, 09. februarja (STA) - Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ z devetimi glasovi za in osmimi proti pripravil dopolnjeni predlog novele petega protikoronskega zakona, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom iz SD. Predvideva dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki tudi za tiste, ki so bili do zdaj spregledani.

Predlagani dodatek je 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Predlog se zavzema za pošteno plačilo in nagrado delavcem, ki pomagajo v času epidemije in jih je dosedanja zakonodaja spregledala, je v imenu predlagateljev dejal poslanec SD Soniboj Knežak.

Vlada predloga sicer ni podprla. Vlada, ki razume in sliši, da so nekatere skupine v času epidemije posebej izpostavljene, je dodatke že zagotovila, je poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.

Zaposleni, ki delajo v rizičnih razmerah, morajo biti ustrezno nagrajeni, je v razpravi poudaril poslanec Levice Željko Cigler. Vlada pa mora po njegovih besedah zagotoviti, da bo ta dodatek tudi izplačan. Dobili ga bodo denimo negovalke in drugi iz skupine zaposlenih z minimalno plačo. Poleg zahvale morajo dobiti tudi sredstva, saj se od besede hvala ne da jesti, je dejal.

Podporo predlogu so napovedali tudi v SAB in LMŠ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window