Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nekatere države zaradi mutacij novega koronavirusa zaostrujejo pogoje za vstop (zbirno)

ponedeljek, 15.2.2021

Bruselj, 15. februarja (STA) - Nekatere države v Evropi zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo bolj nalezljive različice novega koronavirusa, zaostrujejo pogoje za vstope. V Angliji in Nemčiji so zaostreni pogoji že vstopili v veljavo, na Danskem pa bodo v sredo. Evropska komisija medtem članice EU svari pred enostranskimi odločitvami glede ukrepov na mejah.

Vsi potniki, ki v Anglijo prispejo iz ene od 33 držav s t. i. rdečega seznama, morajo odslej v obvezno desetdnevno hotelsko karanteno. Oblasti na Otoku želijo z novim ukrepom preprečiti vstop novih različic novega koronavirusa v državo. Na seznamu rizičnih držav so predvsem južnoafriške in južnoameriške države, med njimi Brazilija in Južna Afrika, od evropskih držav pa Portugalska.

Britanski premier Boris Johnson je danes še poudaril, da si ne želi ponovne zaostritve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ko jih bodo enkrat sprostili. Sproščanje bi moralo zaradi tega potekati previdno, je poudaril.

Zaostreni pogoji za vstop v Nemčijo pa veljajo od nedelje. Na mejah Nemčije s Češko so se nabrale več kilometrov dolge kolone, potem ko je Nemčija uvedla stroge kontrole za potnike iz Češke in avstrijske Tirolske. Na Dunaju so sicer močno kritični do odločitve Berlina, nezadovoljni pa so tudi v nemški avtomobilski industriji.

Danska pa je danes napovedal zaostritev pogojev za vstop v državo za ljudi, ki živijo v bližini meje. Od srede bodo morali imeti vsi utemeljen razlog za vstop v državo in predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur.

Evropska komisija namerava sicer poslati pismo vsem članicam EU, da jih opomni, da je treba spoštovati skupne usmeritve glede omejitev potovanj, so danes napovedali v Bruslju. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je sicer včeraj izrazil zaskrbljenost zaradi nedavnih enostranskih odločitev glede ukrepov na meji.

V Bruslju poudarjajo, da morajo biti skupna priporočila o omejitvah potovanj kompas za vse. V skladu z njimi naj bi članice odločno odsvetovale nenujna potovanja, zapiranju meja in splošnim prepovedim pa se je treba izogibati ter omogočiti nemotena nujna potovanja, gibanje čezmejnim delavcem in prosti pretok blaga.

V državah članicah zasledujejo sicer različne strategije glede epidemije. Na Hrvaškem lahko od danes vsi hrvaški gostinci znova prodajajo hrano in pijačo za s seboj. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so vrata znova odprle telovadnice, šole tujih jezikov in otroške igralnice, v večini države pa tudi stavnice in igralnice. Zrahljani ukrepi bodo veljali do 28. februarja.

Na drugi strani pa zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v Italiji so od nedelje v štirih deželah v veljavi strožje omejitve. Dežele Toskana, Ligurija, Abruci in pokrajina Trentino je ministrstvo za zdravje opredelilo za tako imenovana oranžna območja.

Avstrijska vlada pa bo podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa s področja gastronomije, turizma in kulture do okoli velike noči, je danes sporočil kancler Sebastian Kurz. Točnega datuma na Dunaju niso sporočili. Kurz je danes po srečanju s strokovnjaki, predstavniki dežel in parlamentarnih strank sporočil, da bodo 1. marca nadaljevali razpravo o ukrepih. Opozoril je, da morajo biti še naprej previdni in se izogibati osebnim stikom.

Na Poljskem so v petek sicer začasno sprostili ukrepe, vendar vlada sedaj razmišlja, da bo prekinila testno omilitev ukrepov, potem ko so iz zimskega letovišča Zakopane poročali o številnih zabavah. Minister za zdravje Adam Niedzielski je bil kritičen do neodgovornega ravnanja udeležencev zabav.

Madžarski premier Viktor Orban pa je danes madžarski parlament zaprosil za podaljšanje posebnih pooblastil vlade za soočanje z epidemijo covida-19. Orban je zaprosil za 90-dnevno podaljšanje posebnih pooblastil, ki vladi omogočajo odločanje z dekreti, pri čemer pa ima parlament možnost, da ji ta pooblastila odvzame.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je medtem objavil osvežena priporočila o uporabi zaščitnih mask v širši javnosti. Glede na razpoložljiva znanstvena dognanja ni mogoče podati priporočila, ali je za širšo javnost bolj zaželena uporaba medicinske ali nemedicinske maske, ugotavljajo v ECDC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je danes dovolila nujno uporabo cepiva AstraZenece in oxfordske univerze proti covidu-19. S tem je odprla pot tudi za distribucijo več sto milijonov odmerkov tega cepiva v okviru programa Covax revnim državam po svetu, ki še nimajo cepiv in zato cepljenja še niso začele. Doslej je WHO zeleno luč prižgal le še Pfizerjevemu cepivu.

V Izraelu, ki velja za eno najbolj naprednih držav po deležu cepljenih proti covidu-19, so objavili študijo, v kateri je sodelovalo 600.000 cepljenjih Izraelcev. Pokazala pa je, da cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech nudi 94-odstotno zaščito pred covidom-19, so v nedeljo sporočili iz največjega ponudnika zdravstvenih storitev v Izraelu. Učinkovitost se je ohranila pri vseh starostnih skupinah, tudi pri starejših od 70 let.

V Zimbabve pa je danes prispelo prvih 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm. Donacija Kitajske bo sprva namenjena cepljenju tamkajšnjega zdravstvenega osebja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window