Navigacija
Portal TFL

STA novice / Dogovor z Združenim kraljestvom o ribolovnih kvotah do konca marca

ponedeljek, 22.2.2021

Ljubljana/Bruselj, 22. februarja (STA) - Evropska komisija pričakuje, da bo mogoče dogovor z Združenim kraljestvom o količinskem ulovu rib po brexitu doseči do konca marca. Ministri držav članic, pristojni za ribištvo, so se o tem danes pogovarjali prek video povezave, Slovenijo je zastopala v. d. generalne direktorice direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Države članice so se glede kvot sicer že dogovorile sredi decembra, a ker so takrat pogajanja o brexitu še trajala, so sklenile le začasen dogovor o količinskem ulovu rib za prve tri mesece leta 2021. Da sta EU in Združeno kraljestvo le dosegla dogovor o prihodnjih odnosih, so nato pogajalci sporočili na božični večer.

Po odhodu iz EU je Združeno kraljestvo postalo neodvisna obalna država, kar pomeni, da je veliko število staležev rib, ki so se prej šteli za izključne ribolovne vire unije, zdaj skupnih v skladu z mednarodnim pravom. To prinaša spremembo mehanizma za določanje ribolovnih možnosti za številne skupne staleže rib, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Cilj Evropske komisije, s katerim soglaša tudi Slovenija, je, da se dogovor z Združenim kraljestvom glede tega odprtega vprašanja doseže do konca marca. Slovenija je na današnjem sestanku poudarila, da je pomembno dogovor doseči čim prej, da se zagotovi nadaljevanje ribolovnih aktivnosti. Pomembno je tudi, da komisija tesno in transparentno sodeluje s Svetom EU, ki je pristojen za ribolovne možnosti, so dodali na kmetijskem ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window