Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada dopolnila uredbo o sodelovanju tožilstva, policije in drugih pri pregonu storilcev kaznivih dejanj

četrtek, 25.2.2021

Brdo pri Kranju, 25. februarja (STA) - Vlada je danes sprejela spremembo uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin. Med drugim dopolnjuje določbe o podajanju usmeritev tožilca in poročanju ob kršitvah uredbe.

Omenjena uredba določa, da usmeritve oziroma navodila in predloge policistu za zbiranje obvestil in dokazov v predkazenskem postopku podaja državni tožilec, in sicer zaradi ugotavljanja dejstev, ki so pomembna za odločitev glede kazenskega pregona. Navodila so za policista obvezujoča, pri njihovem izvrševanju pa je strokovno avtonomen v okviru pravil kriminalistične taktike, tehnike in metodike, je ministrstvo za pravosodje zapisalo v obrazložitvi predloga.

Ob tem so pojasnili, da tožilec lahko policisti daje usmeritve ustno ali pisno, prav tako lahko policist obvešča tožilca o ugotovitvah ustno ali pisno. Po novem pa bo lahko policist, ki bo od tožilca dobil ustne usmeritve, z obrazloženo pisno zahtevo, v kateri bo pojasnil tudi okoliščine primera, od državnega tožilca zahteval tudi naknaden pisni zapis podanih usmeritev, so navedli na ministrstvu. Takšna naknadna pisna zahteva je predvidena kot izjema, glede na okoliščine posameznega primera, če ustne usmeritve niso na drug način zabeležene s tehničnimi sredstvi, so dodali.

V uredbo so dodali tudi novo določbo, ki "konkretizira časovna komponento začetka usmerjanja dela policije v konkretni zadevi". Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, se s tem krepi vloga državnega tožilca že v zgodnji fazi predkazenskega postopka, krepi pa se tudi odgovornost policije za ravnanje v skladu z danimi usmeritvami.

Veljavna uredba tudi določa, da je treba v primeru, če policisti huje ali večkrat kršijo to uredbo, o tem obvestiti generalnega direktorja policije, ki nato ukrepa. Dodatno pa se zdaj določa, da generalni direktor policije o teh ukrepih enkrat letno obvesti ministrstvi za notranje zadeve in za pravosodje. "Dodatno obveščanje je predvideno zaradi ugotavljanja morebitnih sistemskih pomanjkljivosti, zaradi katerih prihaja do ponavljanja kršitev uredbe ali ugotavljanja potrebe po normativnih spremembah," so pojasnili v povzetku predloga.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window