Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj naj bi še ta mesec predstavil predlog za skupno evropsko potrdilo o cepljenju (zbirno)

ponedeljek, 1.3.2021

Bruselj/Pariz/Berlin, 01. marca (STA) - Evropska komisija namerava še ta mesec predstaviti zakonodajni predlog za uvedbo skupnega potrdila oziroma 'digitalnega zelenega potnega lista' o cepljenju proti covidu-19. Medtem pa se v Franciji in Nemčiji soočajo z ostanki zalog cepiva družbe AstraZeneca, saj mu ljudje ne zaupajo.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je danes na Twitterju zapisala, da želijo z uvedbo skupnega dokazila na ravni EU olajšati življenja Evropejcev ter jim postopoma omogočiti varno gibanje v Evropski uniji ali tujini - zaradi dela ali turizma.

Glede na načrte bi imelo potrdilo informacijo o tem, da je neka oseba ali bila cepljena ali je covid-19 prebolela ali pa je bila - če cepljenja zaenkrat ni mogla opraviti - na testiranju negativna. To dokazilo mora spoštovati pravila glede varnosti ter zasebnosti in zaščite osebnih podatkov, je prepričana von der Leynova.

Medtem imajo v Nemčiji in Franciji, ki se tako kot druge evropske države soočajo z zamudami pri cepljenju proti covidu-19, težave pri prepričevanju državljanov, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca enako učinkovito kot ostala v Evropski uniji doslej odobrena cepiva. V obeh državah zato ostajajo zaloge tega cepiva.

V Franciji so od 1,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, kolikor so ga prejeli doslej, porabili le 273.000 odmerkov. Nemčija pa je do 23. februarja prejela 1,45 milijona odmerkov cepiva AstraZenece. Doslej so porabili samo 240.000 odmerkov.

V obeh državah pristojne oblasti cepljenja s tem cepivom niso odobrile za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov o njegovi učinkovitosti za to starostno skupino. Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer cepivo AstraZenece odobrila tudi za starejše od 65 let.

Pandemija covida-19 še naprej kroji življenje v Evropi. Oblasti na Češkem, ki jo je pandemija novega koronavirusa izjemno hudo prizadela, so prebivalcem za najmanj tri tedne bistveno omejile svobodo gibanja. Območja, kjer živijo, lahko zapuščajo le še izjemoma, policija ob pomoči vojske pa od danes izvaja strog nadzor na cestah in vlakih.

Finska pa je danes zaradi pandemije covida-19 razglasila izredne razmere, ki bodo omogočile, da bodo v državi uvedli stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vlada je v parlament vložila zakon, v okviru katerega bi sprva za tri tedne od 8. marca med drugim zaprli restavracije in bare. To sicer ne bi veljalo za celo državo, ampak le bolj ogrožena območja. Premierka Sanna Marin je še pozvala državljane, naj se izogibajo druženju, držijo razdaljo in nosijo maske.

Nemška vlada je medtem v nedeljo na seznam nevarnih območij z novimi različicami novega koronavirusa uvrstila tudi francoski departma Moselle, kjer se močno širi nevarna južnoafriška različica. Kljub temu zaenkrat še ne bodo zaostrili nadzora na meji s to pokrajino, je pojasnil nemški zunanji minister Heiko Maas.

Se pa dva meseca in pol po popolnem zaprtju v Nemčiji vlada ne more več zanašati na podporo javnosti strogim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, kažejo rezultati ankete nemške tiskovne agencije dpa. Raziskava je pokazala, da le 26 odstotkov anketiranih podpira nadaljevanje trenutnih strogih ukrepov, le devet odstotkov anketiranih pa podpira uvedbo še strožjih ukrepov. Večina (43 odstotkov) si želi omilitve ukrepov.

V Italiji so danes ponekod spremenili ukrepe za zajezitev pandemije. Sardinija je postala kot prva italijanska dežela zahvaljujoč ugodni epidemiološki sliki t. i. belo območje, kar s sabo prinaša bistveno rahljanje omejitvenih ukrepov. Po drugi strani deželi Bazilikata in Molize ukrepe močno zaostrujeta, širjenje novega koronavirusa pa se krepi tudi drugod v Italiji. Nekoliko poostreni so ukrepi po novem tudi v Lombardiji, Markah in Piemontu, ki so postale oranžna območja.

Naših južni sosedi lahko od danes znova uživajo na terasah gostinskih lokalov. Na Hrvaškem so namreč po treh mesecih sprostili del ukrepov. Mogoči so tudi treningi v zaprtih športnih objektih. Številni prebivalci so izkoristili priložnost in znova spili kavo na terasah barov. Teh sicer nekateri lastniki gostinskih lokalov zaradi omejitev števila gostov vendarle niso odprli.

V okviru mednarodne pobude Covax za pravično razdelitev cepiva Covax so s cepljenjem proti covidu-19 danes začeli v Afriki, in sicer v Gani in Slonokoščeni obali. Kot prve bodo v obeh državah cepili tamkajšnje zdravstvene delavce. Gana je doslej prejela 600.000 odmerkov cepiva Astrazeneca, Slonokoščena obala 504.000.

"Številni med nami smo sanjali o tem dnevu in smo za to delali več kot 12 mesecev," je ob tem dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je posvaril, da gre zgolj za začetek tega, kar naj bi dosegli s pobudo Covax.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window