Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nevladne organizacije poslance pozivajo k zavrnitvi sprememb zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti

petek, 5.3.2021

Ljubljana, 05. marca (STA) - Nevladne organizacije so izjemno kritične do predlaganih novel zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti ter poslance pozivajo, naj sporne zakonodaje ne sprejmejo. V nasprotnem primeru bo nujna ponovna ustavna presoja zakona o tujcih, so prepričani.

Po besedah Blaža Kovača iz Amnesty International Slovenije (AIS) so danes poslancem predali več kot tisoč podpisov pod spletno peticijo AIS, s katero so ljudje izrazil nestrinjanje z restriktivni spremembami zakona o tujcih ter poslance pozvali, naj takšne zakonodaje ne sprejmejo.

Predlagane spremembe zakona o tujcih so namreč po besedah Urše Regvar iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij nesprejemljive in tudi protiustavne. Spomnila je, da je ustavno sodišče že razveljavilo določbe 10.b člena omenjenega zakona, ki so omejevale dostop do mednarodne zaščite. "Zato nam res ni jasno, kako je lahko tak predlog ponovno na mizi in resno obravnavan," je dejala na današnji novinarski konferenci.

Predlog namreč uvaja pojem kompleksne krize, ki bi po besedah Kovača oblastem omogočil, da neprodušno zapre meje, prepreči podajanje prošenj za mednarodno zaščito ter varovalke absolutnega načela nevračanja. Regvarjeva pa opozarja, da je to v nasprotju z mednarodno konvencijo o pravicah beguncev, ki pravi, da ima vsakdo pravico zaprositi za mednarodno zaščito.

Moti jih tudi, da bi kompleksno krizo razglasila kar vlada, brez političnega nadzora državnega zbora in brez pravnih sredstev za izpodbijanje take odločbe. Vse to je v neposrednem nasprotju z mednarodnim pravom in zato nedopustno, je poudaril Kovač.

Če bo predlog vendarle sprejet, bo po besedah Regvarjeve nujna ponovna ustavna presoja, "čeprav se sliši smešno, da bo moralo ustavno sodišče ponovno presojati o isti stvari. Tudi Kovač meni, da bo zakon vsekakor treba preizkusiti na ustavnem sodišču. Če bo predlog sprejet, bodo pozvali varuha človekovih pravic Petra Svetino, naj vloži zahtevo za ustavno presojo, kot je to storila njegova predhodnica Vlasta Nussdorfer.

V predlagani noveli zakona o tujcih nevladne organizacije motijo tudi določbe, ki se nanašajo na delavce migrante. Kot je opozoril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice, je sporno, da se iz sredstev, potrebnih za združitev delavcev z družino, izloča povračilo stroškov v zvezi z delom. Prav tako se obdobje za združevanje družin z enega podaljšuje na dve leti. Takšno onemogočanje združevanja družin je po njegovih besedah izjemno nevarno, saj posega v osnovno družinsko celico.

V Delavski posvetovalnici opažajo, da se delavce migrante spreminja v "golo, poceni delovno silo". Zakon je po Lukićevih besedah ne samo vsebinsko, ampak tudi družbeno nevaren, saj širi stereotipe o migrantih kot parazitih.

Nevladne organizacije so kritične tudi do predlagane novele zakona o mednarodni zaščiti. Urša Regvar opozarja, da omejuje pravice tujcev v integracijskem postopku ter onemogoča, da bi najbolj ranljivi dobili ustrezno zaščito.

Franci Zlatar iz Slovenske filantropije pa je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija razvijala pozitivno integracijsko politiko, a predlog zakonske novele predstavlja korak nazaj. Obdobje integracije namreč s treh skrajšuje na dve leti. To pa v Slovenski filantropiji vidijo kot precejšnjo težavo za ljudi, ki so ali še bodo pridobili mednarodno zaščito, saj je integracija dolgotrajen proces. Nekateri begunci se namreč že v triletnem obdobju težko integrirajo, je opozoril Zlatar.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window