Navigacija
Portal TFL

STA novice / SNS za 13. maj kot državni praznik prvega spopada z agresorjem

ponedeljek, 8.3.2021

Ljubljana, 08. marca (STA) - Poslanska skupina SNS je v DZ vložila predlog novele, po kateri bi 13. maj praznovali državni praznik prvega spopada z agresorjem na slovenskih tleh. S praznikom, ki bi kot dela prost dan nadomestil 2. maj, bi obeležili 13. maj 1941, ko so se trije vodilni Tigrovci na Mali gori pri Ribnici spopadli z italijansko vojsko.

Po navedbah SNS je šlo v spopadu na Mali gori za prvi spopad z okupatorjem na slovenskem ozemlju v drugi svetovni vojni. V njem je bil eden od pripadnik Tigrovcev ubit, dva pa zajeta.

Sočasno z obeležitvijo spomina na spopad bi z državnim praznikom počastili tudi spomin na protifašistično, domoljubno organizacijo TIGR, katere voditelji so ob spopadu na območju Ribnice pridobivali somišljenike zoper okupacijsko oblast, navajajo.

13. maj po navedbah SNS ne bi posegel v praznik dneva upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo 27. aprila, saj slednji označuje predhodnico priprav na organiziran širši upor. Prav tako ne bi povečal števila prostih delovnih dni, saj bi ga nadomestili z 2. majem, ko "ne obeležujemo ničesar".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window