Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ o zakonu o tujcih na eni od prihodnjih sej

torek, 9.3.2021

Ljubljana, 09. marca (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve je obravnavo novel zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, ki je bila predvidena za danes, prestavil na eno od prihodnjih sej. Takšen sklep so izglasovali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB ter koalicijski SMC, saj današnji datum seje ni v skladu s poslovniškimi roki.

Seja je bila namreč prvotno sklicana za sredo, a jo je predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Branko Grims (SDS) predstavil na današnji dan. Kot je pojasnil, je to storil zato, ker so ga nekateri poslanci obvestili, da se v sredo seje ne bodo mogli udeležiti in tudi ne zagotoviti nadomeščanja. Parlamentarna dvorana pa je bila po njegovih besedah na voljo le danes.

A je takšen sklic v nasprotju s poslovnikom, ki določa, da se članom delovnega telesa gradivo za redno sejo pošlje najpozneje 14 dni pred dnem, določenim za sejo, današnji dan pa ni v skladu s tem rokom. Na to je danes opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je predlagal glasovanje o prestavitvi seje.

Kot je pojasnil, je glede tega tudi pisal predsedniku DZ Igorju Zorčiču, ta pa je Grimsa pozval, naj nastalo situacijo sanira. Vatovec je še opozori, da bi bila lahko vsakršna odločitev na današnji seji nelegitimna, morda tudi nezakonita. Pozivu se je pridružil tudi poslanec SD Matjaž Nemec, ki je člane odbora pozval, naj branijo legitimnost državnega zbora.

Sklep, da se seja prestavi, so nato člani odbora podprli z devetimi glasovi za in osmimi proti.

S predlagano novelo zakona o tujcih se sicer zaostrujejo pogoji za bivanje tujcev v Sloveniji in uvaja pojem kompleksne krize, s katero bi začasno omejili dostop do mednarodne zaščite. Novela zakona o mednarodni zaščiti pa bi po navedbah vlade zagotovila hitro in učinkovito mednarodno zaščito za tiste, ki jo dejansko potrebujejo, hkrati pa bi v največji meri izkoreninila zlorabo azilne zakonodaje. Oba predloga sta naletela na številne kritike nevladnih organizacij in dela opozicije, k njima je vloženo tudi večje število dopolnil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window