Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB s predlogom dodatnih izplačil zaposlenim, ki delajo s covidnimi bolniki

sreda, 10.3.2021

Ljubljana, 10. marca (STA) - Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so v parlamentarni postopek poslali predlog novele zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, s katero želijo zaposlenim v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih zagotoviti pošteno plačilo in nagrado za delo s covidnimi bolniki.

"Zaposleni v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih se namreč zaradi velikega števila obolelih s covidom-19 soočajo s preobremenitvijo, izčrpanostjo in izgorelostjo, kar negativno vpliva na njihovo duševno in fizično zdravje," navajajo v predlogu novele zakona.

Tako predlagajo višji dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki, ki bi znašal 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Predlagajo tudi, da bi zaposleni v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih dobili enkratno vplačilo izredne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 250, 500 ali 1000 evrov. Višina enkratnega vplačila premije bi bila odvisna od tega, koliko ur dela opravi zaposleni v neposrednem stiku s covidnimi bolniki.

Prav tako predlagajo, da bi ti zaposleni dobili turistični bon v višini 200 evrov, ki bi ga lahko izkoristili do konca leta. Predlog novele pa predvideva tudi, da bi dijaki in študenti, ki opravljajo praktično izobraževanje oz. občasno ali začasno delo dijakov in študentov s temi bolniki, prejeli dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke njihovega osnovnega plačila in dodatni turistični bon.

Predlagatelji ocenjujejo, da so ukrepi iz novele težki 26,1 milijona evrov, kril bi jih državni proračun. Osem milijonov evrov je vreden višji dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki, 15 milijonov evrov za vplačilo enkratne izredne premije, tri milijone evrov bi šlo za dodatni turistični bon in 100.000 evrov za plačilo denarnega dodatka za dijake in študente.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window