Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada za financiranje vojaških investicij s spremembami zakona o izvrševanju proračunov

četrtek, 11.3.2021

Ljubljana, 11. marca (STA) - Vlada je sprejela spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2021 in 2022. Na podlagi sprejetih rešitev se bodo lahko sklepale večletne pogodbe za investicije v Slovenski vojski (SV). Te so predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja SV ter srednjeročnim obrambnim programom, je vlada sklenila na dopisni seji.

Za navedene investicije je zaradi zahtevnih vojaških sistemov predviden dobavni rok tudi 18 mesecev in več od datuma podpisa pogodbe. Poleg tega so predvidene dobave zaradi večjih vrednosti projekta ter dinamike proizvodnje praviloma razdeljene v daljše časovno obdobje (dve ali tri leta od prve dobave), saj celotne investicije ni mogoče finančno izvesti v enem proračunskem letu, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Trenutno veljavna resolucija določa vizijo razvoja, raven ambicij, dolgoročne cilje in prioritete razvoja ter modernizacijo SV v obdobju do leta 2025. Med drugim so v njej zapisani tudi ključni bojni sistemi in vojaška oprema, ki jo je treba nabaviti za izvajanja nalog Slovenske vojske.

Novembra lani je sicer DZ sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki v šestletnem obdobju predvideva za 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe. A je konec januarja ustavno sodišče izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije začasno zadržalo. Napovedalo je, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, a odločitev ustavnih sodnikov še ni znana.

Spremembe zakona o izvrševanju proračunov prinašajo tudi možnost zaposlovanja v tistih primerih, kadar se sredstva za plače zaposlenih zagotavljajo iz tržne dejavnosti, sredstev raziskovalnih projektov in programov ter sredstev za projekte in programe, namenjene za internacionalizacijo in kakovost v izobraževanju in znanosti. To pomeni, da se sredstva za plače za zaposlene, ki bodo naloge opravljali na navedenih projektih in programih, ne zagotavljajo iz proračuna države, so še navedli.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window