Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zdus nasprotuje predlogu Levice glede najnižje pokojnine

ponedeljek, 15.3.2021

Ljubljana, 15. marca (STA) - Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) nasprotuje dopolnilu Levice pri predlogih sprememb pokojninskega zakona glede najnižje pokojnine. Menijo, da bi pokojninski sistem s sprejetjem njihovega dopolnila še dodatno povečeval svojo socialno funkcijo, kar nikakor ni njegov namen, zato se bodo proti temu borili z vsemi pravnimi sredstvi.

Levica predlaga, da najnižje pokojnine ne bi več odmerjali v odstotkih od pokojninske osnove, pač pa glede na znesek minimalnih kratkoročnih življenjskih stroškov.

Kot so iz Zdusa sporočili po današnji seji komisije za pokojninsko politiko, podpirajo predlog, da se obdobje dviga odmernega odstotka od pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe z zdaj veljavnih šest skrajša na štiri leta, prav tako pa predlog, da zagotovljena pokojnina za polno dobo znaša najmanj 613 evrov.

Poslanci bodo na prihodnji seji državnega zbora sicer odločali o predlogu Levice, da bi morala starostna, predčasna ali invalidska pokojnina znašati najmanj 442 evrov, zagotovljena pokojnina za polno dobo pa 613 evrov.

Po navedbah Zdusa v to, da je s 442 evri zelo težko preživeti, nihče ne dvomi, razhajanja v mnenjih pa so zlasti v tem, ali naj bo to urejeno v sklopu pokojninske blagajne ali socialnega varstva. Določanje najnižjega zneska pokojnine, ne glede na veljavna pravila za njihovo odmero, ki izhaja iz predloga novele zakona, namreč po njihovem mnenju ruši sistem, dopušča nesprejemljive anomalije in postavlja pod vprašaj sedanjo funkcijo sistema.

V predlagani ureditvi namreč višina pokojnine za mnoge ne bi bila več odvisna od višine vplačanih prispevkov in dolžine obdobja zavarovanja, temveč zgolj od obstoja obveznega zavarovanja v določenem obdobju, svarijo v Zdusu. To po njihovih navedbah lahko pelje v nezainteresiranost za to obliko zavarovanja in posledično v njegovo demontažo.

Kot so pojasnili, trenutno zagotovljena pokojnina znaša 70 odstotkov med zadnjo prejeto plačo in prvo odmerjeno pokojnino, če pa bi najnižja pokojnina znašala 442 evrov, bi to razmerje znašalo 83 odstotkov.

"S tem dopolnilom se ruši pokojninski sistem in rešuje socialno politiko, kar je nedopustno, saj je pri odmeri pokojnine vseeno ali ima nekdo 15 ali 30 let pokojninske dobe, ženske približno 27 let in šest mesecev. Razlika med 15. in 40. leti delovne dobe bi tako znašala le 171 evrov," menijo v Zdusu.

DZ je v drugi obravnavi sprejel dopolnilo Levice k predlogu pokojninske novele, po katerem bi se zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo s 581 evrov zvišala na raven minimalnih življenjskih stroškov, ki znaša 613 evrov, najnižja pokojnina pa z 246 evrov na raven kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, ki je 442 evrov. Tretjo obravnavo bo DZ opravil na seji prihodnji teden.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window