Navigacija
Portal TFL

STA novice / KSJS vlado poziva k umiku predloga zakona o debirokratizaciji iz postopkov obravnave

torek, 16.3.2021

Ljubljana, 16. marca (STA) - Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je vlado pozvala k umiku predloga zakona o debiroktratizaciji in postopkov obravnave in v skladu s pravili delovanja Ekonomsko-socialnega sveta k socialnemu dialogu o predlaganih rešitvah. Menijo, da se s predlaganimi določili le še povečujeta pravna negotovost in nepreglednost.

"Vlada je pod krinko debirokratizacije pripravila zakon, ki po njenem mnenju prinaša 'spremembe in dopolnitve zakonov z enostavnimi rešitvami, ki nimajo negativnih finančnih posledic za javne blagajne in ne zahtevajo sistemskih sprememb zakonodaje', v resnici pa gre za poseg v 16 pomembnih zakonov in sistemskih ureditev," so danes sporočili iz KSJS.

Prepričani so, da s tem skuša na interventen način v "miš-maš" zakon uvesti sistemske spremembe in na ta način zaobiti redni postopek in obvezno vključevanje javnosti. Poleg tega se s predlaganim zakonom po njihovem mnenju v resnici povečuje pravna negotovost in nepreglednost.

Vlada v predlogu tega zakona uvaja socialno kapico, ki pa, tako KSJS, izničuje temeljni princip delovanja javnih blagajn, to je solidarnost. Na ta način se bo razbremenilo najvišje plače, hkrati pa zmanjšalo prilive zlasti v pokojninsko in zdravstveno blagajno, ki se že danes soočata s pomanjkanjem sredstev.

"Vlada skuša s tem zakonom tudi dodatno znižati kriterije za nosilce zdravstvene dejavnosti pri koncesionarjih, saj predlaga ukinitev zahtevanih delovnih izkušenj v celoti. Spomnimo, da je koalicija v osmem protikoronskem zakonu uspela podaljšati rok za določitev nosilcev zdravstvene dejavnosti pri koncesionarjih in da se na ta način omogoča prelivanje javnega denarja v zasebne žepe," so dodali.

Navedli so, da so za predlog zakona in njegovo vsebino sindikati izvedeli iz medijev. Nasprotovanje takšnemu načinu sprejemanja predlogov zakonov, pa tudi njegovi vsebini, so pred tem že izpostavili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam.

Vlada je z obravnavo predloga, ki ga je pripravil strateški svet in ga podpira predvsem gospodarstvo, začela prejšnji teden. Obravnavo naj bi nadaljevala na eni od prihodnjih sej.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window