Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica poziva vlado k izjemi glede testiranja na meji za dvolastnike

torek, 16.3.2021

Ljubljana, 16. marca (STA) - Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je danes v poslanski pobudi vladi predlagal, naj spremeni odlok o vstopu v državo tako, da dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnih območjih izvzame iz ukrepa predložitve negativnega rezultata na koronavirus. To bi omogočilo lažje čezmejno kmetovanje, je dodal.

Na Goriškem, predvsem v občinah Brda in Nova Gorica, je veliko kmetov, ki so lastniki zemljišč na obeh straneh meje, tako v Sloveniji kot v Italiji, državna meja pa pogosto poteka kar preko njihovih zemljišč, tako da se v normalnih razmerah pri samem opravljanju kmetijskega dela prestopa državno mejo, pojasnjuje Vatovec.

Opozarja, da je zaradi narave sezonskega dela vsakodnevno prehajanje meje nujno, v spomladanskih mesecih pa se obseg kmetijskih opravil še poveča, so sporočili iz poslanske skupine Levica.

"Uvedba tedenskega testiranja predstavlja nepotrebno dodatno obveznost, predvsem pa predstavlja nesorazmeren ukrep glede na dejstvo, da na kmetijskih zemljiščih nimajo stika z drugimi ljudmi, tako da je možnost prenosa nalezljive bolezni iz Italije v Slovenijo izredno nizka," je poudaril.

Vladi zato predlaga spremembo odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni Covid-19 tako, da se dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje izvzame iz ukrepa predložitve negativnega rezultata testa na virus sars-cov-2, saj to zelo ovira kmetovanje v čezmejnem prostoru.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window