Navigacija
Portal TFL

STA novice / SMC predlaga zakon, ki bi podelil amnestijo mariborskim dijakom

četrtek, 18.3.2021

Ljubljana, 18. marca (STA) - Poslanska skupina SMC je danes v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, ki bi podelil amnestijo dijakom, ki so na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlagajo tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob, je v DZ povedal prvopodpisani Branislav Rajić.

V zakonu o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih poslanci predlagajo, naj se ustavijo prekrškovni postopki zaradi protestiranja proti dijakom, ki so prekršek storili 9. februarja. Predlagajo še, da se zneski glob, ki so že bile izdane in plačane, skupaj z vsemi stroški povrnejo, je povedal Rajić.

"To, da smo vložili ta zakon, izraža naše stališče, da sankcije ne morejo biti primerna dobrodošlica mladim v svet odraslih," je dejal. Poudaril je, da s tem ne izražajo nezaupanja v pravosodni sistem, ampak verjamejo, da je mogoče odgovornost spodbuditi ne samo s kaznimi, ampak tudi kako drugače.

"Vemo, da je breme težav, ki zaradi epidemije pesti mlajšo generacijo, veliko," je povedal. Po njegovih besedah ni potrebe, da se njihova stiska še naprej politizira. Njihov protest pa razumejo kot izraz aktivnega državljanstva.

Predlog zakona so podprli tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ministrica za izobraževanje Simona Kustec in predsednik stranke ter gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

To problematiko so sicer poslanci na zahtevo Levice obravnavali tudi na sredini seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Na njej so opozorili na nepravilnosti v policijskih postopkih, na nelegitimnost policijskih postopkov pri obravnavi protestnikov in na protiustavnost prepovedi shodov, je povedal poslanec Primož Siter.

Pobudo SMC je Siter pozdravil. Napovedal pa je, da jo bodo v Levici razširili z dopolnili, ki bodo ponudili amnestijo vsem protestniškim skupinam, ki so bile deležne nelegitimne policijske obravnave. Spomnil je na petkove kolesarje, polagalce stopal in taksiste.

Ocenil je, da bi predlog lahko uspel, saj gre za predlog koalicijske poslanske skupine.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window