Navigacija
Portal TFL

STA novice / Člani odbora DZ za dodatna izplačila za delo s covidnimi bolniki

ponedeljek, 22.3.2021

Ljubljana, 22. marca (STA) - Člani matičnega odbora DZ so danes prikimali predlogu novele zakona, s katerim želi skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom (SD) zaposlenim v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih zagotoviti višje dodatke za delo s covidnimi bolniki. Na pristojnem ministrstvu so sicer menili, da je trenuten sistem ustrezen.

Po besedah Soniboja Knežaka (SD) je skupina poslancev zakon vložila že drugič, zeleno luč pa mu je že pokazal državni svet. Cilj novele je zagotoviti pošteno plačilo in nagrado, je izpostavil in pojasnil, da so z novelo dopolnili številom upravičencev do dodatkov in nagrad. "Dodali smo dve, tri skupine, ki so bile predvsem po mnenju zdravstvenih delavcev izpuščene in so del procesa dela s covidom-19," je povedal na današnji nujni seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Skupina poslancev z novelo med drugim predlaga, da se dodatek za delo z bolniki s covidom-19, ki zdaj znaša 30 odstotkov, dvigne na 65 odstotkov. Prav tako predlagajo enkratno vplačilo izredne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 350, 500 ali 1000 evrov. Višina enkratnega vplačila premije bi bila odvisna od tega, koliko ur dela opravi zaposleni v neposrednem stiku s covidnimi bolniki.

Med drugim tudi predlagajo, da bi ti zaposleni dobili dodaten turistični bon, ki bi ga lahko izkoristili do konca leta.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je na seji ocenila, da predlagane spremembe niso potrebne, saj je obstoječi način nagrajevanja v zdravstvu in socialno-varstvenih ustanovah ustrezen, a so člani odbora predlog novele podprli z devetimi glasovi za in osmimi proti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window