Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sklep ustavnega sodišča glede neustavnosti dela zakona o visokem šolstvu ne bo vplival na delovanje javnih univerz

ponedeljek, 22.3.2021

Ljubljana/Maribor/Koper, 22. marca (STA) - Ugotovitev ustavnega sodišča, da je del zakona o visokem šolstvu protiustaven zaradi nejasne določbe, je javne univerze presenetil, vendar bistvenih posledic na njihovo delovanje ne prinaša, so za STA ocenili na ljubljanski, mariborski in primorski univerzi.

Po ugotovitvi ustavnega sodišča je 10. člen zakona o visokem šolstvu, ki govori o pravni subjektiviteti univerze in članic, v neskladju z ustavo. Člen namreč ne določa jasno, ali so lahko članice univerze samostojne pravne osebe. Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta.

Odločitev ustavnega sodišča je Univerzo v Ljubljani precej presenetila. Ker gre za zelo kompleksno tematiko, bodo potrebovali več časa za preučitev odločbe in odziv nanjo, so sporočili za STA.

Za Univerzo v Mariboru ta odločitev ne prinaša sprememb, saj so organizirani tako, da imajo samo eno davčno številko. "Nepravilnosti v različnosti organiziranja slovenskih javnih univerz je že leta 2014 ugotavljajo računsko sodišče, vendar takrat ni prišlo do kakšnih sprememb," so zapisali na univerzi in dodali, da si na univerzi prizadevajo za enakopravno obravnavo vseh javnih univerz tudi pri organiziranju, saj to prinaša posledice v samem delovanju.

Kot primer so izpostavili javno naročanje, kjer so zaradi ene davčne številke prisiljeni združevati vsa področja javnega naročanja, postopki so dosti zahtevnejši, prav tako je ožji krog ponudnikov storitev, ker se lahko na takšna velika javna naročila javljajo samo velika podjetja.

Tudi po oceni Univerze na Primorskem omenjeni sklep ustavnega sodišča ne bo imel bistvenih posledic za njihovo delovanje. "Univerza deluje kot ena pravna oseba, v skladu z določili 10. člena zakona o visokem šolstvu pa pravni akti univerze opredeljujejo razmerja in pristojnosti znotraj univerze," so za STA sporočili z univerze.

Zahtevo za oceno ustavnosti 10. člena zakona o visokem šolstvu je sicer vložilo računsko sodišče zaradi nejasnosti določbe. Na njeno problematičnost naj bi po mnenju računskega sodišča med drugim kazala tudi različna statutarna ureditev pravnega statusa članic univerze na vseh treh javnih univerzah v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window