Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo za slepe osebe

četrtek, 25.3.2021

Ljubljana, 25. marca (STA) - Vlada je sprejela predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka v višini 300 evrov za pomoč in postrežbo za slepe osebe, ki so bile od leta 2003 do 2016 zdravstveno zavarovane po zavarovancu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ter v tem času do dodatka zaradi prejemanja dodatkov s strani staršev niso bile upravičene.

Kot določa predlog zakona, ki ga je vlada sprejela na sredini seji in bo v obravnavo v DZ poslan po rednem postopku, bo upravičenec upravičen do izplačila neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo, če je kadar koli v obdobju med 1. januarjem 2003 in 31. decembrom 2016 v skladu z vsakokrat veljavno zakonodajo, ki je urejala pokojninsko in invalidsko zavarovanje, izpolnjeval pogoje za pridobitev dodatka za pomoč in postrežbo in ga ni prejel, ker je eden od njegovih staršev prejemal dodatek za nego otroka po zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Na podlagi novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 znaša dodatek za pomoč in postrežbo za slepe osebe od 1. januarja 2019 dalje 300 evrov. Upravičencu ta znesek pripada za vsak mesec, ko so bili pogoji za prejemanje dodatka za pomoč in postrežbo izpolnjeni, pa ga ni prejemal. Upravičencu za neizplačani dodatek za pomoč in postrežbo po predlogu zakona ne bodo pripadale zamudne obresti, saj bo država izplačala najvišji znesek dodatka, torej višji, kakor je bil v letu 2003 in pozneje, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

V predlogu zakona je določen tudi postopek priznanja pravice do izplačila dodatka in podlaga za njegovo izplačilo v primeru smrti upravičenca.

Izplačilo tudi ne bo obdavčljivo in se ne bo štelo v dohodek, ki se upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, so še navedli.

Vlada je na seji sprejela tudi mnenje k predlogu spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je v DZ predložila skupina poslancev. Vlada predlog podpira.

Kot so pojasnili v sporočilu, predlog predvideva, da se znesek delnega plačila za izgubljeni dohodek poviša na višino bruto minimalne plače. Gre za osebni prejemek, ki ga prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar zapusti trg dela ali začne delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka. Do delnega plačila je upravičen tudi zakonec ali zunajzakonski partner, kadar dejansko neguje in varuje otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja, če te pravice ne koristi mati oz. oče otroka in izpolnjuje druge s tem zakonom predpisane pogoje. Delno plačilo za izgubljeni dohodek je sicer mogoče koristiti tudi v polovičnem obsegu ur.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window