Navigacija
Portal TFL

STA novice / Slovenija prispevek za poročilo o vladavini prava poslala v Bruselj, virtualen obisk sredi aprila

četrtek, 25.3.2021

Bruselj, 25. marca (STA) - Slovenija je po neuradnih informacijah svoj prispevek za pripravo drugega poročila Evropske komisije o vladavini prava v Bruselj poslala danes. Virtualen obisk države v sklopu priprave poročila, namenjen pridobivanju dodatnih informacij in razčiščevanju vprašanj, je za Slovenijo predviden sredi aprila.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je pred dnevi v Bruslju povedal, da je bil rok za oddajo prispevkov članic in drugih deležnikov v procesu priprave drugega poročila o vladavini prava 8. marec. Slovenija je bila po neuradnih informacijah edina, ki svojega prispevka do srede še ni poslala.

Zunanji minister Anže Logar je v sredo na vprašanje, zakaj Slovenija svojega prispevka še ni poslala, odgovoril, da ga bodo posredovali pravočasno in da to "ni nobena dilema, ki bi kakor koli ogrožala nastajanje tega drugega poročila", ki ga bodo obravnavali v času slovenskega predsedovanja.

Nato je vlada v sredo potrdila odgovore Slovenije na vprašalnik komisije, ki jih je od pristojnih resorjev zbralo in uredilo zunanje ministrstvo. Ob tem je izpostavila predvsem namen poročila kot preventivnega orodja, ki prispeva k poglabljanju dialoga med članicami in institucijami EU ter skupnega razumevanja vladavine prava v uniji.

Poročilo o vladavini prava se osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti. V poročilu za letos bo poudarek tudi na ukrepih za preprečevanje širjenja pandemije covida-19.

Logar je v sredo izrazil upanje, da bo tokratni pregled področja vladavine prava vključeval tudi fizičen obisk predstavnikov Evropske komisije, da bodo lahko na terenu opravili pogovore z deležniki, saj da je to bistveno bolj uspešno, učinkovito, pošteno in transparentno kot v virtualni obliki.

Predsednik vlade Janez Janša je pred tem februarja v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavnike komisije povabil na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev.

V komisiji so tedaj v prvem odzivu izpostavili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

Obiski komisije v članicah v sklopu priprav tega poročila, ki so namenjeni pridobivanju dodatnih informacij in razčiščevanju vprašanj, bodo po neuradnih informacijah sicer tudi letos virtualni. Za Slovenijo je ta obisk predviden sredi aprila.

Poročilo je sicer po navedbah komisije rezultat tesnega sodelovanja in večmesečnih posvetovanj z vsemi članicami. Del tega so tudi omenjeni namenski virtualni obiski držav, med katerimi komisija o razvoju na področju pravne države razpravlja z različnimi deležniki, na primer s pravosodnimi organi, organi kazenskega pregona, novinarskimi združenji in civilno družbo.

Informacij o vsebini odgovorov, ki jih je Slovenija posredovala v Bruselj, od MZZ za zdaj ni bilo mogoče pridobiti. Časnik Delo pa danes poroča, da so odgovori Slovenije napisani predvsem skozi prizmo stranke SDS.

Prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah unije je komisija objavila lani septembra, drugega naj bi julija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window