Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ v drugi obravnavi podprl predlog novele zakona o tujcih

petek, 26.3.2021

Ljubljana, 26. marca (STA) - DZ je v okviru današnjega nadaljevanja izredne seje s 53 glasovi za in 15 proti odločil, da se tretja obravnava novele zakona o tujcih opravi še na tej izredni seji. Tako bo tretja obravnava v torek.

Predlog vladne novele zaostruje pogoje za bivanje tujcev. Z razglasitvijo kompleksne krize bi bilo ob spremenjenih migracijskih razmerah mogoče začasno suspendirati izvajanje zakona o mednarodni zaščiti in tako omejiti dostop do azila. Takšno krizo bi lahko DZ razglasil z najmanj 46 glasovi.

Po predlogu bodo policisti namero tujca za vložitev prošnje za mednarodno zaščito zavrgli, razen če ne bi med preverjanjem zaznali sistemskih pomanjkljivosti, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja v državi, v katero ga vračajo. Individualno bodo med drugim upoštevali tudi zdravstveno stanje tujca.

Predlog po zagotovilih ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa natančno sledi odločbi ustavnega sodišča izpred dveh let, ki je ugotovilo neustavnost določb 10.b člena zakona o tujcih in razveljavilo možnost zavračanja tujcev brez individualne obravnave.

Predlog nadalje podaljšuje rok za združevanje družin na dve leti. Uvaja pa tudi zahtevo po znanju slovenskega jezika, in sicer na osnovni ravni za tujca, ki prvič vstopa v državo, in na ravni A2 za tiste tujce, ki v Sloveniji že prebivajo več let.

Dopolnil Levice, s katerimi je ta med drugim predlagala črtanje člena o razglasitvi kompleksne krize, niso sprejeli. Prav tako niso sprejeli dopolnil LMŠ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window