Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pod peticijo za pitno vodo več kot 11.500 podpisov

ponedeljek, 29.3.2021

Ljubljana, 29. marca (STA) - Peticijo, ki poziva vlado in poslance v državnem zboru k umiku predlaganih sprememb 37. člena zakona o vodah, je v treh dneh podpisalo več kot 10.000 ljudi, so izpostavili v nevladni organizaciji Eko krog in civilni iniciativi Danes. Okoli 11. ure je bilo pod peticijo nekaj čez 11.500 podpisov, ki jih bodo pobudniki predložili poslancem.

S peticijo podpisniki vlado in poslance v državnem zboru pozivajo, da zaščitijo pitno vodo in prost dostop do obale, s tem da zavrnejo ali umaknejo predlagane spremembe 69. in 37. člena zakona o vodah. Razprava o noveli je v DZ predvidena v torek.

"Seznam podpornikov bomo danes posredovali vladi in poslancem. Podpise bomo na spletni strani zapitnovodo.si zbirali še naprej, vse do sprejetja ali zavrnitve predlaganih sprememb zakona o vodah. Osvežen seznam podpornikov bodo poslanci dobili tudi jutri," so v sporočilu za javnost napovedali v Eko krogu in civilni iniciativi Danes.

Za zdravo pitno vodo moramo zaščiti tako vodovarstvena območja kot priobalni pas, so ponovno poudarili. Voda iz rek napaja tudi podzemne vode, iz katere se črpa voda za oskrbo ljudi. Zato ni vseeno, kakšni posegi so dovoljeni. "Predlagane spremembe 37. člena zakona o vodah gredo predaleč in ogrožajo našo pitno vodo, začela pa bi se tudi uveljavljati praksa omejevanja splošne rabe in dostopa do vode kot javne dobrine," so prepričani.

Nenazadnje so znova podčrtali, da zakonodaje v takem obsegu ne bi smeli spreminjati po skrajšanem postopku. "Na ministrstvu za okolje in prostor zadnje čase spreminjajo zakonodajo tako, da čim bolj onemogočajo sodelovanje stroke in civilne družbe, na kar je opozoril tudi varuh človekovih pravic. Spreminjanje okoljske zakonodaje na tak način je izjemno nevarno," je navedel Uroš Macerl iz Eko kroga.

"Na ministrstvu so šele pod pritiskom javnosti umaknili en sporen člen, dva pa bi ohranili. Takšni predlogi zvenijo tako, kot da bi na vratih banke ujeli roparja s tremi vrečami denarja, ta pa vam ponudi, da bi eno pustil tam, dve pa odnesel," je ponazoril.

"Ko govorimo o pitni vodi, ni razloga, da bi na hitro sprejemali spremembe. Še najmanj pa tiste, ki so bile sprejete za zaprtimi vrati mimo strokovne in obče javnosti. Vse, kar prosimo od vlade in poslancev, je, da z umikom ali zavrnitvijo predlaganih sprememb omogočijo ponovno obravnavo - ne po skrajšanem postopku in z vključitvijo strokovne javnost," pa je dodal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes.

Predlog novele zakona o vodah že več tednov buri duhove. Prvotno je predvideval zlasti uvedbo možnosti rabe sredstev sklada za vode za redno vzdrževanje vodotokov, ker se z zagotavljanjem teh sredstev mudi, pa je bila v državni zbor poslana po skrajšanem postopku. Koalicija je šele v parlamentarni obravnavi v predlog novele z dopolnili vnesla dva za strokovna združenja in nevladne organizacije sporna člena, in sicer na pobudo gospodarskega ministrstva.

Ministrstvo za okolje in prostor in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta se sicer prejšnji teden odločila, da iz novele izvzameta enega od teh spornih členov, in sicer člen ki bi s spremembo 69. člena aktualnega zakona omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju. Na ministrstvu za gospodarstvo so ob tem opozorili, da gradnje na vodovarstvenem območju pod določenimi pogoji že omogoča 74. člen zakona in so želeli s spremembo le odpraviti neskladnosti v zakonu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window