Navigacija
Portal TFL

STA novice / OZS ob zapiranju dejavnosti spet svari pred porastom dela na črno

ponedeljek, 29.3.2021

Ljubljana, 29. marca (STA) - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ob napovedi o zaostrovanju ukrepov znova opozarjajo, da bo zapiranje storitvenih dejavnosti spodbudilo delo na črno, s tem pa povečalo tveganje za prenos okužb. "Ni nikakršnih dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb," so navedli ob tem.

V OZS ne vidijo razloga, da se vrsta storitvenih dejavnosti vnovič zapira. "Izkušnje iz prvega in drugega vala nas učijo, da se z zapiranjem kozmetične in frizerske dejavnosti le še povečuje delo na črno, pri čemer se ne upoštevajo strogi zaščitni ukrepi. Posledica tega pa je zgolj še večje tveganje za prenos okužb," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Ne verjamem, da predstavljajo male storitvene dejavnosti večje tveganje za prenos okužb kot neka proizvodnja s 500 ali 1000 zaposlenimi. Zato težko razumemo, zakaj se je vlada odločila zapreti tiste dejavnosti, kjer gre večinoma za poslovanje ena na ena v primeru kozmetikov in frizerjev ali celo za brezstično poslovanje v primeru fotografov, kemičnih čistilcev, čevljarjev, šivilj in usnjarjev," je izpostavil predsednik OZS Branko Meh.

Vlado v zbornici pozivajo k ponovnemu razmisleku o tem, kašne ukrepe za zajezitev epidemije sprejeti. "Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je še več dela na črno, s tem pa še več okužb," je sklenil.

OZS je že minuli teden vlado pozvala, da morajo biti v primeru zaostrovanja ukrepov mali in veliki poslovni subjekti obravnavani enakopravno. Malo gospodarstvo je bilo namreč po navedbah zbornice tako v prvem kot v drugem valu epidemije obravnavano drugače kot velika podjetja.

Mali obrtniki in podjetniki, pri katerih gre večinoma za majhne kolektive in kjer se posluje z eno stranko ali brezstično, so morali biti večinoma zaprti. Medtem pa so lahko velika proizvodna podjetja in velike trgovske verige nemoteno poslovali, so opozorili.

Po njihovem prepričanju storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. "Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih in salonih," so navedli.

V OZS ne želijo, da se velike proizvodne obrate in trgovine zapira, zahtevajo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti. Obenem pričakujejo, da bo vlada vsem tistim, ki jih bo z odlokom zaprla, v celoti povrnila izpad prometa v tem času.

Vlada je v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Med ukrepi, ki bodo veljali od 1. do vključno 11. aprila, je prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom z nekaj izjemami, kot so banke, pošte in živilske prodajalne. Gostinci bodo hrano in pijačo lahko ponovno ponujali le z dostavo oz. za osebni prevzem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window