Navigacija
Portal TFL

STA novice / V delu opozicije opozarjajo na nezaupanje vladi in njenim ukrepom za zajezitev epidemije (dopolnjeno)

ponedeljek, 29.3.2021

Ljubljana, 29. marca (STA) - Na vladno odločitev o zapiranju javnega življenja za zajezitev epidemije covida-19 so se odzvali v delu opozicije, ki se posveta na Brdu pri Kranju ni udeležila. V Levici in LMŠ opozarjajo na nezaupanje ljudi v učinkovitost ukrepov zaradi nezaupanja vladi. V SAB pa upajo, da je vlada tokrat ukrepala pravočasno, in pozivajo k spoštovanju ukrepov.

Vlada je v nedeljo namreč sledila predlogu strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa in ki bodo veljali od četrtka do vključno 11. aprila. Med drugim se zapirajo šole, nekatere trgovine, kulturne ustanove, verski objekti, gibanje pa se omejuje na regijo prebivališča.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije v DZ poudaril, da v stranki ne nasprotujejo strokovni skupini ali njeni vodji Mateji Logar. Kot je dejal, pa se "mora strokovna skupina predvsem vladi zahvaliti za to, da ljudje dvomijo o ukrepih".

Strokovna skupina bi namreč morala za seboj imeti tudi vlado, ki bi ji ljudje zaupali, je poudaril Šarec. Po njegovih besedah bi bilo iz tega razloga tudi s stališča preprečevanje širjenja virusa dobro, da bi na predčasnih volitvah dobili novo politično sestavo, ki bi ji ljudje lažje zaupali.

Podobno je poudaril tudi koordinator Levice Luka Mesec. "Ključno je vzpostaviti zaupanje med vlado in ljudstvom," je dejal. Je pa vzpostavljanje zaupanja po njegovih besedah zelo težko, če to skuša vlada, ki hkrati z zaostrovanjem ukrepov izvaja "nek tretji val kadrovskih čistk v policiji, skratka se ukvarja z neke vrste državnim udarom", medtem ko bi morala biti njena glavna naloga čim prejšnje končanje epidemije. Vlada se je znašla v slepi ulici in koordinator Levice pot iz nje vidi v predčasnih volitvah.

Tudi sicer je kritičen do najnovejših vladnih ukrepov, ki jih je označil za panično reakcijo vlade, ki se na razmere ne zna odzvati drugače kot z "zaostrovanjem represije." Ravno represivni ukrepi pa vodijo do situacije, kakršna je v državi danes, je dejal Mesec.

Ponovno zaostrovanje ukrepov je toliko težje razumeti v luči "dejstva, da vlada noče priznati lastnih napak", je še dejal Mesec. Spomnil je na nenaročena cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderne, obenem pa ponovno ocenil, da je strategija cepljenja katastrofalna.

V SAB so medtem v pisnem sporočilu za STA opozorili, da je vlada "drugi val epidemije zavozila na vseh frontah, upokojenci so napake plačali z življenjem". Hkrati število brezposelnih dnevno narašča, zdravstveni krizi zagotovo sledi še gospodarska, prav tako ima vlada hudo krizo vrednot, so opozorili.

Po oceni SAB Slovenijo ne čaka nič dobrega, vendarle pa v strani upajo, da je vlada tokrat pravočasno ukrepala. Spomnili so, da je nenazadnje tudi minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da je "razlika med ukrepanjem in neukrepanjem 500 življenj". Državljanke in državljane zato v SAB pozivajo, naj spoštujejo zaščitne ukrepe in s tem pripomorejo k zajezitvi epidemije.

Nedeljskega posveta na Brdu pri Kranju se niso udeležili niti predstavniki SD, a za zdaj najnovejših vladnih ukrepov ne komentirajo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window