Navigacija
Portal TFL

STA novice / Furs rok za oddajo davčnih obračunov podaljšal do konca aprila (dopolnjeno)

torek, 30.3.2021

Ljubljana, 30. marca (STA) - Čeprav zakonske podlage ni, so na Finančni upravi RS (Furs) in Ajpesu rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020 prestavili za mesec dni. Rok se sicer vsako leto izteče 31. marca, vendar letos računovodje zaradi zahtevnejših postopkov, ki so jih povzročili protikoronski ukrepi, že nekaj časa pozivajo k njegovemu podaljšanju.

Naj se rok za oddajo letnih poročil Ajpesu in davčnih obračunov finančni upravi tako kot lani tudi letos podaljša, so računovodje in panožne zveze prosili že nekaj mesecev in na finančnem ministrstvu so najprej trdili, da tokrat podaljšanje ni predvideno, sredi marca pa je vlada vseeno sprejela odločitev, da se rok prestavi na konec aprila.

Rešitev je sklenila zapisati v novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki jo je DZ minuli petek tudi sprejel. Vendar pa v uradnem listu še ni objavljena. Bistveni del novele zakona, to je izvzetje investicij v Slovensko vojsko iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna, je namreč sporen za del opozicije. Poslanci Levice so tako v soboto začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Vseeno so na Fursu v svojem informacijskem sistemu eDavki rok za oddajo omenjenih obračunov prestavili na 30. april. To pomeni, da lahko zavezanci obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti oddajo do konca aprila, so sporočili danes.

Enako so ravnali na Ajpesu. Čeprav zakon še ne bo objavljen v uradnem listu, bo aplikacija za predložitev letnih poročil na portalu Ajpes odprta tudi po 31. marcu, so prek svojih spletnih strani sporočili zavezancem. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Kristina Šteblaj je sicer v petek v DZ povedala, da je bilo kar veliko letnih poročil že oddanih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window