Navigacija
Portal TFL

STA novice / Tudi ob tokratnem zaprtju šol in okrnjenem javnem prometu mogoče uveljavljanje višje sile

torek, 30.3.2021

Ljubljana, 30. marca (STA) - Tudi ob tokratnem zaprtju šol in okrnjenem javnem prometu, kar bo veljalo od 1. do 11. aprila, je za zaposlene, ki zaradi tega ne bodo mogli opravljati dela, mogoče uveljavljanje višje sile. Delavec, ki zaradi teh razlogov ne more opravljati dela, je upravičen do nadomestila v višini 80 odstotkov plače, vendar ne manj od minimalne plače.

Sprejeti ukrepi vlade namreč določajo zagotavljanje le nujnega varstva za otroke v vrtcih in učence od prvega do tretjega razreda ter omejeno delovanje javnega prevoza, kar lahko vpliva nemožnost opravljanja dela zaradi nastanka višje sile, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Tako ukrep nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene kot zaradi nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva in ustavitve javnega prevoza po zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 sta bila podaljšana do 30. junija.

Višjo silo lahko uveljavljajo starši ali skrbniki do vključno petega razreda osnovne šole, za otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca.

Na ministrstvu so izpostavili, da je ključno, da so v času delavčeve odsotnosti z dela zaradi višje sile podane okoliščine, ki utemeljujejo pravni standard višje sile, se pravi prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka. Delavec je o teh okoliščinah dolžan ustrezno seznaniti delodajalca.

Pravico do povračila nadomestila plač delavcev zaradi višje sile lahko uveljavlja vsak delodajalec v Sloveniji, razen neposredni ali posredni uporabnik proračuna države ali občine, katerih delež prihodkov iz javnih virov je bil v letu 2019 višji od 70 odstotkov.

Med te izjeme spadajao tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije, predstavništva mednarodnih organizacij ter institucije, organi in agencije EU v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window