Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zagovornik načela enakosti opozoril na potencialno neenako obravnavo pri omejitvi izstopa iz države

četrtek, 1.4.2021

Ljubljana, 01. aprila (STA) - Zagovornik načela enakosti je vlado pozval, naj se pri cepljenju proti covidu-19 zagotovi spoštovanje pravice do enake obravnave ne glede na kraj bivanja. Glede odloka, ki omejuje pravico do izstopa iz države, pa je opozoril na potencialno slabšo obravnavo tistih, ki nimajo dostopa do cepiva ali niso preboleli koronavirusa oz. glede na poreklo.

Zagovornik Miha Lobnik je na vlado naslovil priporočili glede izvajanja strategije cepljenja proti covidu-19 in omilitve pogojev izhoda iz države.

Glede nacionalne strategije cepljenja je zagovornik vladi priporočil, naj zagotovi dosledno in čimprejšnje cepljenje najranljivejših skupin, še posebej starejših in oseb s kroničnimi boleznimi.

Odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve epidemije omejuje pravico do tega, da prebivalci zapustijo in vstopijo v državo. Zagovornik je opozoril na potencialno slabšo obravnavo tistih, ki niso imeli dostopa do cepljenja, ki niso preboleli koronavirusa in potomcev priseljencev ali tujih državljanov.

Med cepljenimi so pretežno osebe določene starosti, s kroničnimi boleznimi ali z določenim položajem, ki izhaja iz njihovih funkcij, zaposlitev in družbenih vlog. Odlok tako prebivalcem onemogoča izstop in vstop v državo na podlagi njihovih osebnih okoliščin starosti, zdravstvenega stanja in družbenega položaja. Prav tako odlok omejuje vstop in izstop tistim, ki še niso preboleli koronavirusa. To prav tako pomeni, da so nekateri v potencialno slabšem položaju samo zaradi svoje osebne okoliščine zdravstvenega stanja, je opozoril zagovornik.

Prepoved izstopa iz države pa bi lahko po oceni zagovornika v slabši položaj postavljala tudi osebe zaradi njihovega etničnega porekla, narodnosti in državljanstva. Potomci priseljencev ali tuji državljani, ki so trenutno v Sloveniji, bi v času velikonočnih praznikov bolj verjetno uresničevali pravico do izstopa iz države, a jim je to onemogočeno. S tem odlok potencialno posega tudi v njihovo temeljno pravico do zasebnega in družinskega življenja.

Vladi je zagovornik zato priporočil, naj spremeni pogoje vstopa in izstopa iz države tako, da bodo skladni z načelom enakega obravnavanja ne glede na dostopnost cepiva, ne glede na dejstvo, ali je oseba prebolela covid-19, in ne glede na narodnost oz. državljanstvo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window