Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog ustavne obtožbe Janeza Janše sedmi doslej (seznam)

petek, 2.4.2021

Ljubljana, 02. aprila (STA) - Predlog obtožbe predsednika vlade ali republike pred ustavnim sodiščem je bil do danes vložen že večkrat. Največkrat zoper premierja Janeza Drnovška. Večino predlogov doslej so vložili v SDS, nobenega pa DZ ni sprejel, zato je bil postopek končan. Danes vložen predlog zoper premierja Janeza Janše je tako sedmi.

22. novembra 1994 predlog obtožbe predsednika vlade Janeza Drnovška

Predlog je na pobudo SLS vložila skupina 17 opozicijskih poslancev s prvopodpisanim Francem Zagožnom. Očitali so mu kršitev šestih določil ustave in dveh določil zakona o zunanjih zadevah v pogajanjih z Italijo v zvezi s pravicami tujcev do nepremičnin v Sloveniji. DZ je predlog 19. januarja 1995 zavrnil z veliko večino glasov, pri čemer pa je na zahtevo enega od poslancev glasoval kar dvakrat. (rezultat 1. glasovanja: 15 za, 58 proti; rezultat 2. glasovanja: 17 za, 56 proti)

7. april 1998 - predlog obtožbe predsednika vlade Janeza Drnovška

Predlog je vložila SDS, in sicer zaradi zanje spornega slovensko-izraelskega sporazuma, podpisanega leta 1995. 21. maja je državni zbor predlog zavrnil. (rezultat glasovanja: 28 za, 46 proti)

19. oktober 1998 - predlog obtožbe predsednika vlade Janeza Drnovška

Predlog je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Janezom Janšo (SDS), in sicer znova zaradi zanje spornega slovensko-izraelskega sporazuma. DZ predloga sklepa 9. februarja 1998 ni sprejel (rezultat glasovanja: 24 za, 46, proti).

28. januar 2010 - predlog obtožbe predsednika republike Danila Türka

Predlog je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Poslanci SDS in SLS so Türku očitali, da je s podelitvijo državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije Tomažu Ertlu, ki je neposredno odgovoren za sistematične kršitve človekovih pravic, kršil ustavo. DZ predloga sklepa 3. marca 2010 ni sprejel (rezultat glasovanja: 32 za, 52 proti).

15. november 2017 - predlog obtožbe predsednika vlade Mira Cerarja

Predlog je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Poslanci SDS so v predlogu Cerarju očitali, da je zlorabil položaj, ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija. DZ predloga sklepa 9. januarja 2018 ni sprejel (rezultat glasovanja: 18 za, 52 proti).

21. decembra 2018 - predlog obtožbe premierja Marjana Šarca

Predlog so vložili poslanci SDS in SNS, ki so Šarcu očitali odgovornost za to, da zakonodajalec še ni uresničil odločbe ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Predlog je DZ 29. januarja zavrnil (rezultat glasovanja: 29 za, 53 proti).

2. april 2021 - predlog obtožbe predsednika vlade Janeza Janše

Predlog je vložila skupina poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ). Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Očitajo mu pritiske na medije in tožilstvo.

*Leta 2014 je SDS sicer napovedala vložitev predloga ustavne obtožbe tudi zoper tedanjo premierko Alenko Bratušek, ker da vlada zamuja z izvedbenim zakonom o fiskalnem pravilu ter s tem krši ustavno ureditev. Do sprožitve postopka ustavne obtožbe pa ni prišlo, saj je Bratuškova nekaj tednov kasneje odstopila.

vir: DZ, arhiv STA

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window