Navigacija
Portal TFL

STA novice / V EU posvetovanje o promociji kmetijsko-živilskih proizvodov

sreda, 7.4.2021

Bruselj, 07. aprila (STA) - Evropska komisija je odprla javno posvetovanje o promocijski politiki kmetijstva in živilske industrije, ki se soočata s čedalje bolj konkurenčnim svetovnim trgom. Namen je povečati prispevek promocije k trajnostni proizvodnji in potrošnji ter jo uskladiti s prehodom na bolj rastlinsko prehrano. Sodelovati je mogoče do 23. junija.

Promocijske kampanje o evropskih kmetijsko-živilskih proizvodih so namenjene odpiranju novih tržnih priložnosti za kmete in živilsko industrijo ter so v pomoč pri njihovem obstoječem poslovanju.

Dosedanji pregled promocijske politike EU je pokazal, da so kampanje pomagale povečati prodajo in konkurenčnost kmetijsko-živilskega sektorja na tretjih trgih med letoma 2016 in 2019, vendar bi bilo mogoče storiti še več za podporo prehoda na bolj trajnostne prehranske sisteme ter bolj uravnoteženo prehrano.

Konec marca je tako komisija odprla javno posvetovanje, ki bo trajalo 12 tednov. Rezultati bodo služili pripravi novega zakonodajnega predloga za promocijo kmetijskih proizvodov, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Izsledke bo komisija uporabila za uskladitev promocijske politike s strategijo Od vil do vilic (Farm to Fork) in z njenim načrtom za spodbujanje bolj trajnostne proizvodnje in potrošnje kmetijsko-živilskih proizvodov do leta 2030 ter za spodbujanje prehoda k bolj rastlinski prehrani, z manj rdečega in predelanega mesa ter z več sadja in zelenjave.

V javni razpravi lahko sodelujejo vsi državljani EU, predvsem pa je zaželen odziv organizacij, ki predstavljajo kmetijski sektor - organizacij proizvajalcev, organizacij iz živilskopredelovalnega sektorja, nacionalnih ter potrošniških organizacije, gospodarskih zbornic ter zasebnih podjetij, raziskovalnih inštitutov ter univerz itd.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window