Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kandidati za sodnika na Splošnem sodišču EU po mnenju vlade izpolnjujejo pogoje

četrtek, 8.4.2021

Ljubljana, 08. aprila (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela mnenje, da sedem kandidatov, ki so se prijavili na razpis za sodniško mesto na Splošnem sodišču Evropske unije, izpolnjuje formalne pogoje za opravljanje te funkcije. Mnenje je posredovala predsedniku republike Borutu Pahorju.

Na razpis ministrstva za pravosodje za eno mesto kandidatke ali kandidata za sodnico ali sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, ki je bil objavljen 6. novembra lani, se je prijavilo osem kandidatov. Od tega je ena kandidatka umaknila svojo prijavo.

Na podlagi zaprosila predsednika republike je vlada danes podala mnenje, da Renata Zagradišnik, Andrej Auersperger Matić, Jure Vidmar, Senko Pličanič, Anže Erbežnik, Saša Sever in Damjan Kukovec izpolnjujejo formalne pogoje za opravljanje te funkcije, so sporočili po dopisni seji vlade.

Pahor bo po pridobitvi mnenj vlade in sodnega sveta opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami državnega zbora. Kandidata mora potrdili DZ, nato pa še t.i. Odbor 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo potrjuje primernost in strokovnost kandidatov za to Sodišče EU.

Na preizkusu pred tem odborom je oktobra lani padel Klemen Podobnik, zaradi česar so novembra že drugič ponovili razpis za to mesto sodnika na Splošnem sodišču EU.

Je pa DZ januarja potrdil kandidaturo Maje Brkan, ki se je potegovala za drugo sodniško mesto na splošnem sodišču. Zdaj jo čaka še preizkus pred Odborom 255.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window