Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci opozicije in koalicije vsaksebi v razpravi o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča

torek, 13.4.2021

Ljubljana, 13. aprila (STA) - Poslanska razprava o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme je pokazala različne poglede na tematiko. Iz vrst opozicije je bilo med drugim slišati očitke vladi zaradi neučinkovitega spopadanja z epidemijo, koalicijski poslanci pa današnjo sejo vidijo kot opozicijski politični obračun.

Šlo je za nov, nepoznan virus, protokolov, ki bi predvidevali kaj se zgodi ob pojavu takega virusa, ni bilo mogoče predvideti, je v razpravi izpostavila poslanka NSi Iva Dimic. Kot je spomnila, so protokole v prihajajočih mesecih popravili in dopolnili. Kritična je bila do predlagateljev seje DZ, ki se po njeni oceni vrtijo v krogu in še vedno pogrevajo zadeve izpred enega leta.

Poslanka SAB Alenka Bratušek se sicer strinja, da so bile izredne razmere in da ne Slovenija ne kdo drug na to ni bil pripravljen. "Prepričana sem, da ne bi bilo popolnoma nič ne drugače, ne z zalogami zaščitne opreme ne z medicinsko opremo, če bi že ta ista vlada takrat vodila državo," je dejala. Po njeni oceni bi se opremo lahko kupovalo ceneje in bolj učinkovito.

Poslanec SMC Dušan Verbič današnjo sejo vidi kot politični obračun predlagateljev z aktualno vlado. Opozoril je tudi, da se še ni iztekel 90-dnevni rok za oddajo odzivnega poročila. Po njegovem mnenju je možno, da se v tem času lahko določene ugotovitve tudi spremenijo.

Poslanca LMŠ Edvarda Pauliča je v poročilu računskega sodišča v oči najbolj zbodlo vplivanje oseb brez pooblastil. Po oceni poslanca LMŠ Jožeta Lenarta vlada revizijskega sporočila nikakor noče sprejeti. Kot je še dodal, bo zgodba zaključena takrat ko bodo tudi Komisija za preprečevanje korupcije, policija, tožilstvo in sodstvo opravili svoje delo.

Poslanec SDS Franc Rosec se je v razpravi spraševal, ali imajo pred sabo vsi isto različico revizijskega poročila, saj da nekaterih stvari, ki so jih omenjali opozicijski poslanci, v poročilu ni. Po besedah poslanca SDS Marijana Pojbiča glede poročila računskega sodišča nimajo nobenih težav, saj v njem ni zapisano ničesar, kar bi obremenilo vlado. Njuna poslanska kolegica Mojca Škrinjar pa je dejala, da opoziciji ne očita naloge, da kritično presoja delo vlade, ampak jim očita laži in izkrivljanje informacij.

Poslanko SD Bojano Muršič pa žalosti dejstvo, da pristojni ne priznajo, da so naredili napake, čeprav je delati napake človeško. "Absolutno pa ni človeško izkoristiti položaj za izkoriščanje javnih sredstev na račun epidemije in stisk ljudi," je dejala.

Poslanec Levice Boštjan Koražija pa je bil kritičen do vladnega prelaganja odgovornosti. Razpršenost odgovornosti pri nabavi zaščitne opreme je po njegovi oceni privedla do "sivih lis ali celo črnih kotičkov", ko se marsikaj dopusti in prihaja do napačnih odločitev.

Poslanci poslanske skupine DeSUS ocenjujejo, da revizijsko poročilo razkriva takratno stanje zadev v pogojih presežnega povpraševanja in bistveno omejene ponudbe in ga je treba vzeti dobronamerno, kot podlago za popravo in izboljšavo prihodnjih ravnanj, je v predstaviti stališča poslanske skupine dejal Robert Polnar.

Poslanec SNS Dušan Šiško pa je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejal, da so v SNS za razliko od ostale opozicije do vlade kritični, ne želijo pa v pandemijski krizi povzročiti dodatnega kaosa.

Sklic izredne seje DZ so zahtevali v LMŠ, SD, Levici in SAB. Skupno je predvidenih osem ur in pol razprave, a brez glasovanja. Odbor DZ je namreč priporočilo zavrnil. Skupina opozicijskih poslancev bi vladi predlagala, naj ukrepa v skladu s priporočili računskega sodišča, naj pripravi spremembe predpisov, ki bodo zagotovile ustrezne podlage za ravnanje v izrednih okoliščinah, in naj ne izkorišča izrednih okoliščin za vzpostavitev nepreglednih sistemov nabav.

Računsko sodišče je v poročilu, objavljenem 18. marca, ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti. Postopki javnega naročanja po mnenju računskega sodišča niso bili izvedeni v skladu z načeli transparentnosti, učinkovitosti in enakopravne obravnave ponudnikov, so ugotovili na računskem sodišču.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window