Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikati: ESS ni podprl zakona o prevozih v cestnem prometu

sreda, 14.4.2021

Ljubljana, 14. aprila (STA) - Sedem reprezentativnih sindikalnih central, članic Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je danes zanikalo trditve infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, da je ESS podprl novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform, kot je Uber. "Pokazal je popolno nepoznavanje delovanja ESS," sindikati očitajo ministru.

Vrtovec je na torkovi novinarski konferenci, na kateri je predstavil ključne poudarke novele zakona o prevozih v cestnem prometu, dejal, da se je ESS z njo seznanil in jo z dvema glasovoma za in enim proti podprl. Za sta bili delodajalska in vladna stran, je pojasnil.

"V odsotnosti sindikalne strani si je privoščil zavestno neresnico," so ogorčeni v sindikalnih centralah. Po njihovih navedbah je pokazal tudi popolno nepoznavanje delovanja ESS, tako glede postopka obravnave in sprejemanja zakonodaje, kot tudi glede odločanja na ESS.

Skladno s pravili o delovanju ESS ta odločitve sprejema s soglasjem vseh treh partnerjev, so poudarili.

Sindikati so poudarili, da digitalizacija ne sme pomeniti prekarizacije in jo mora zakon onemogočiti z vsemi potrebnimi varovalkami. "Le takšnega lahko sindikati podpremo. Ker predmetni predlog zakona ne vključuje varovalk, ki bi prekarizacijo preprečevale, ga v sindikalnih centralah ne podpiramo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vrtovec je sicer v torek očitke o prekarizaciji, s katero po njegovih besedah strašijo sindikati, zavrnil. "Z zakonom ne spreminjamo nobenih obstoječih pravil. Vsi vozniki, ne glede na to, ali bodo vozili s taksimetrom ali prek aplikacije, bodo morali imeti sklenjeno delovno razmerje po delovnopravni zakonodaji z vsemi dovoljenji, kar bistveno izključuje tudi delo na črno," je poudaril in dodal, da enako velja že danes.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window