Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlagana združitev regulatorjev pred prvo obravnavo v DZ

sreda, 14.4.2021

Ljubljana, 14. aprila (STA) - Koalicijski poslanci s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS) so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi med drugim opravili prvo branje vladnega predloga o združitvi regulatorjev. Predlog zakona je po sprejemu na vladi sredi oktobra lani močno razburil, opozicija pa je vložila zahtevo za splošno razpravo o predlaganem zakonu.

Vlada je predlog zakonskega predloga, s katerim bi osem regulatorskih agencij združili v dve - Javno agencijo RS za trg, varnost prometa in potrošnike ter Javno agencijo RS za finančne trge - sprejela 14. oktobra lani.

Predlog predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, Javne agencije RS za varstvo konkurence, Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Opravljala bo naloge na področju trga z energijo, elektronskih komunikacij, poštnih storitev, medijev in avdiovizualnih storitev, prometa, zagotavljanja varstva konkurence in varstva potrošnikov. Nanjo bi se tako prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi po novem združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Ta bo opravljala naloge na področju zavarovalnega nadzora in trga vrednostnih papirjev.

Predlog zakona o združitvi regulatorjev je močno razburil tako opozicijo kot same regulatorje, ki so vsi po vrsti izrazili kritiko do predlagane združitve, agencije pa so opozorile še na nujnost zagotovitve neodvisnega delovanja, kar zahtevajo tudi evropske direktive.

Predlog zakona o združitvi regulatorjev je bil v DZ vložen že oktobra lani, konec oktobra pa je opozicija vložila zahtevo za splošno razpravo. "S sprejemom predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in s sprejemom predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se 'sprošča' postopek za obravnavo predloga zakona o Javni agenciji RS za trg, varnost prometa in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge," so v zahtevi za sklic izredne seje zapisali poslanci iz vrst SDS, NSi in SMC.

Ti bi sicer na dnevni red izredne seje DZ, na kateri bodo opravili prvo obravnavo predloga zakona o združitvi regulatorjev, uvrstili tudi odločanje o predlogu novele zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19.

Gre za predlog novele petega protikoronskega zakona, ki predvideva nagrade in spremembe plačila zaposlenih v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki opravljajo neposredno delo z bolniki s covidom-19. V proceduro so ga vložili opozicijski poslanci z Matjažem Hanom (SD) na čelu, potem ko je DZ v začetku marca že zavrnil njihov predlog z enako vsebino. DZ se mora zdaj o tem zakonu izjasniti, saj se do odločitve o njem ne more začeti obravnava predloga novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window