Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po odločitvi kolegija predsednika DZ nepovezani poslanci ne bodo člani delovnih teles (dopolnjeno)

sreda, 14.4.2021

Ljubljana, 14. aprila (STA) - Kolegij predsednika DZ je danes odločil, da štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev ne bodo člani delovnih teles DZ. To odločitev omogoča peti odstavek 33. člena poslovnika DZ. Ta odstavek namreč določa, da kolegij pri sestavi delovnih teles in določanju funkcij v njih lahko upošteva tudi poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Proti odločitvi, da bi štirje nepovezani poslanci lahko sodelovali in odločali v delovnih telesih DZ, so namreč na današnji seji kolegija predsednika DZ glasovali člani koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanec narodne manjšine.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je po glasovanju napovedal, da bodo resno razmislili o tem, ali bodo delovali v DZ, "ki je danes onemogočil delo dela poslank in poslancev opozicije in tako onemogočil delo opozicije". Kaj natančneje je imel v mislih, ni znano. Da je zaradi sklepa razočaran in žalosten, je povedal tudi vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovem mnenju so štirim poslancem onemogočili, da delajo in sodelujejo pri delu DZ. Izpostavil je zlasti glasovanje poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže.

Podporo sodelovanju poslancev poslanske skupine nepovezanih poslancev v delovnih telesih so na kolegiju izrekli poleg LMŠ in SD tudi v SAB in Levici. Vodja poslancev SAB Maša Kociper je še pred glasovanjem izpostavila, da že iz osnovne politične higiene zahtevajo, da koalicija zagotovi opoziciji minimalni standard, in sicer normalno delo. Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ob pozivu, da štirim poslancem omogočijo sodelovanje v delovnih telesih, ocenil, da bi bil to minimum higiene in kolegialnosti.

"Odrekanje pravice nepovezanim poslancem do sodelovanja in glasovanja v delovnih telesih je še en korak v smeri razgradnje demokratičnih standardov in teptanja ustave, ki smo priča v zadnjem letu vladavine Janeza Janše. Od današnjega dne imamo tako prvorazredne in drugorazredne poslance," so v Levici ocenili v sporočilu za javnost. Dodali so, da tako stališče očitno podpirajo tudi poslanci DeSUS in obeh narodnih skupnosti: "Vse zato, da manjšinska koalicija za vsako ceno ohrani večino v delovnih telesih."

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je opozorila na parlamentarno prakso, po kateri so po njenih besedah nepovezani poslanci enakopravni vsem drugim poslancem.

O spremembah sestave delovnih teles DZ so se vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič danes od dopoldanskih ur pogovarjali tudi na neformalnem sestanku, kjer naj bi bilo po informacijah STA zelo napeto. A dogovora niso dosegli.

V DZ so se koalicijsko-opozicijska razmerja namreč v zadnjih mesecih spremenila. Decembra je koalicijo Janeza Janše zapustila DeSUS, čeprav poslanci te poslanske skupine podprejo večino vladnih predlogov. Pred nekaj tedni pa so poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić zapustili SMC ter s tem koalicijo in skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil DeSUS, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Vladne SDS, SMC in NSi imajo v DZ same 38 glasov, a lahko na večini glasovanj računajo tudi na podporo treh poslancev SNS, vladne predloge pa so do zdaj večinoma podprli tudi štirje člani poslanske skupine DeSUS in poslanca narodnih manjšin.

Na to, koliko glasov podpore ima vlada v DZ, bodo pokazala prihodnja glasovanja. Koaliciji sicer nedavno ni uspelo razrešiti predsednika DZ Zorčiča. Predlog je na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev, za razrešitev pa je potrebnih 46 poslanskih glasov. Napovedali so, da bodo poskusili ponovno.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window