Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišča poslujejo skladno s priporočili NIJZ

četrtek, 15.4.2021

Ljubljana, 15. aprila (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča je v sredo izdal spremenjeno odredbo, s katero je sedanji način poslovanje sodišč, ki je bilo prekinjeno med 1. in 9. aprilom, podaljšal do vključno 16. maja. Sodišča bodo tako še naprej opravljala naroke, odločala in vročala sodna pisanja. Še naprej tečejo tudi procesni roki in roki za uveljavljanje pravic v postopkih.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, se je veljavnost odredbe iztekla 17. marca, zato je takrat predsednik vrhovnega sodišča izdal spremenjeno odredbo, s katero se je tedanji način poslovanja sodišč podaljšal do vključno 16. aprila, z najnovejšo spremembo pa se enak način poslovanja sodišč podaljšuje do vključno 16. maja.

Drugačen način poslovanja sodišč je veljal le v času nedavne zaustavitve javnega življenja, ko so sodišča v obdobju med 1. in 9. aprilom opravljala le naroke v nujnih zadevah, nenujne naroke pa so preklicali.

Do 16. maja tako še vedno velja, da lahko stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki niso vabljene, na sodišče pridejo samo v času uradnih ur ob predhodni najavi preko objavljenih elektronskih naslovov ali telefonskih številk in ob dogovorjenem terminu.

V veljavi ostaja tudi določilo, da razen v nujnih zadevah, ki jih določa zakon o sodiščih, stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe vloge vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno ter za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

Pri poslovanju sodišč bo treba tako kot doslej upoštevati tudi trenutno epidemiološko stanje na določenem območju. Tako bodo sodišča pri določitvi obsega delovanja še naprej upoštevala priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter tudi prostorske in kadrovske omejitve na sodiščih, še piše na spletni strani vrhovnega sodišča.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window