Navigacija
Portal TFL

STA novice / Knez: Tudi z začasnimi zadržanji sporočamo veliko

četrtek, 22.4.2021

Ljubljana, 22. aprila (STA) - Ustavni sodniki so lani rešili precej več zadev kot leto poprej, obrnil se je tudi trend naraščanja novih zadev, čeprav so imeli na mizi veliko število pobud v zvezi z epidemiološkimi ukrepi. V nekaj primerih so ukrepe začasno zadržali, pri čemer predsednik US Rajko Knez poudarja, da ustavno sodišče tudi z začasnimi zadržanji "sporoča veliko".

V lanskem letu se je trend naraščanja novih zadev obrnil v nasprotno smer, saj je ustavno sodišče (US) prejelo manj zadev kot leta 2019, je na spletni novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi poročila o delu US v letu 2020, povedal Knez. Leta 2020 je sodišče prejelo 1319 zadev, kar je za 17,5 odstotka manj kot leto poprej. Te številke sicer ne vključujejo t.i. množičnih zadev, ki jih je ustavno sodišče lani prejelo 570, kar je skoraj tretjina celotnega pripada.

Po Knezovih besedah je lanski upad morda mogoče pripisati "odmorom" rednih sodišč v času epidemije. Če pa se bo ta trend nadaljeval in se bo izkazalo, da redna sodišča zmanjšujejo zaostanke, pa bo to "veliko olajšanje" za ustavno sodišče.

Poleg manjšega pripada zadev je trend pozitiven tudi pri njihovem reševanju, saj se je število rešenih zadev (1442) v primerjavi z letom 2019 povečalo za 26 odstotkov. Knez je dejal, da so ves čas epidemije delovali normalno, med drugim so spremenili poslovnik, da so so lahko delali na daljavo. "Tempo dela je bil izreden," je poudaril predsednik ustavnega sodišča.

Da se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnje, pa Knez ne more obljubiti, saj takšen tempo, kot so ga imeli lani, "ne more trajati v nedogled".

Kljub temu, da na ustavnem sodišču rešijo več zadev, pa se podaljšuje čas reševanja. "'Trik' je v tem, da dokler zadeva ni rešena, ni del statistike," je pojasnil Knez. Lani so namreč reševali veliko starih zadev, vsaka od njih pa je krivuljo obrnila navzgor, zato "ta slika ni popolnoma realna".

Po dolgih letih pa se je zmanjšalo število nerešenih zadev. Konec leta jih je bilo skupaj 2100, kar pomeni, da se je njihovo število zmanjšalo za 12,8 odstotka.

Lani in in tudi letos je sicer US soočeno z večjim številom vloženih zahtev in pobud, s katerimi so se izpodbijali epidemiološki ukrepi ter zakonodaja, ki ureja nalezljive bolezni in ukrepe za soočanje z njimi.

Tako je US prejelo 180 zadev, povezanih z epidemiološki ukrepi, na mizi pa imajo tudi tri ustavne pritožbe. Kot je pojasnil Knez, pa pobude prihajajo vsak dan. Danes ostaja nerešenih 61 "covid pobud", v obravnavo so jih sprejeli 20.

Za začasno zadržanje pa se ustavno sodišče sodišče odločilo sedemkrat. Ker se je to število v javnosti izpostavljalo kot problematično, je Knez pojasnil, da je to eno več kot lansko leto. Knez sicer meni, da ustavni sodniki tudi z začasnimi zadržanji "sporočajo veliko", prav tako dajejo določene usmeritve s tem, ko nekaterih zadev glede epidemioloških ukrepov ne sprejmejo v obravnavo, je dodal.

Ob tem je poudaril, da US zadeve, povezane s covidom, obravnava absolutno prednostno, kar pa ne pomeni, da vse druge dajejo na stran". Kot je dejal, so shodi temeljna parcitipativna demokratična pravica, zato ne morejo vseh druženj dati v isto skupino. "Gre za osnovni del demokratičnih postopkov, ki jih je treba obravnavati drugače kot katera druga," je opozoril.

Glede vprašanja, ali je omejitev shodov na deset ljudi skladna z odločbo o začasnem zadržanju, se Knez ne more izrekati. Je pa dodal, da je ustavno sodišče v odločbi pustilo odprta vrata tudi za upoštevanje epidemioloških razmer.

O pričakovanjih notranjega ministra Aleša Hojsa, da bo ustavno sodišče posredovalo konkretne predloge, s katerimi je mogoče na shodih preprečiti škodljive posledice za zdravje ljudi, pa Knez pravi, da ustavno sodišče ni posvetovalni organ in ne daje mnenj. "Le to, kar zapišemo v odločitvah, je relevantno," je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window