Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ ni za višji dodatek pri delu s covidnimi bolniki

petek, 23.4.2021

Ljubljana, 23. aprila (STA) - DZ ni sprejel predloga novele petega protikoronskega zakona, ki so ga predlagali v SD, LMŠ, Levici in SAB. Za predlog je glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je bilo 44. V skladu z njim bi se dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih zvišal s 30 na 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega.

Po predlogu bi zaposleni v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih, ki delajo s covidnimi bolniki, dobili tudi enkratno vplačilo izredne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Prav tako bi ti zaposleni dobili turistični bon v višini 200 evrov, ki bi ga lahko izkoristili do konca leta.

Poleg tega bi dijaki in študenti, ki opravljajo praktično izobraževanje oz. občasno ali začasno delo dijakov in študentov s temi bolniki, prejeli dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke njihovega osnovnega plačila in dodatni turistični bon.

Po mnenju vlade pa je zdajšnja ureditev ustrezna. Zaposleni v rdeči in sivi coni namreč prejmejo za ure dejansko opravljenega dela dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače in 30 odstotkov urne postavke osnovne plače po protikoronski zakonodaji. Če pa so zaradi delovnih potreb začasno razporejeni k drugemu delodajalcu, prejmejo še dodatnih 30 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window