Navigacija
Portal TFL

STA novice / Informacijski pooblaščenec po odpravi nepravilnosti ustavil postopek zaradi neustreznega zbiranja osebnih podatkov pri zbiranju interesa cepljenja

ponedeljek, 26.4.2021

Ljubljana, 26. aprila (STA) - Informacijski pooblaščenec je ustavil postopek zoper NIJZ ter ministrstvi za javno upravo in zdravje zaradi neustreznega informiranja vlagateljev prijave interesa za cepljenje na portalu eUprava. NIJZ je z ustreznim obvestilom namreč izvršil z začasno odločbo naložene ukrepe in s tem zagotovil pošteno in transparentno obdelavo podatkov.

Kot so pri informacijskem pooblaščencu spomnili v sporočilu za javnost, noben od treh zavezancev ni želel prevzeti vloge upravljavca in s tem odgovornosti za obdelavo osebnih podatkov posameznikov, ki so prek eUprave izkazali interes za cepljenje proti covidu-19. "Zavezanci niso znali pojasniti niti namena vloge, obenem pa so predstavniki oblasti ob različnih priložnostih medijem podajali povsem nasprotujoče si izjave," so navedli. Izpostavili so tudi ugotovitev inšpekcijskega postopka, da decembra 2020 oddane vloge nikoli niso bile namenjene prijavi na cepljenje oz. da je bil namen vloge vmes celo spremenjen.

Informacijski pooblaščenec je v javnosti večkrat zasledil trditev, da se lahko posameznik v vrstni red za cepljenje postavi tudi prek vloge na portalu eUprava, vendar pa posameznikom ta namen nikdar ni bil ustrezno sporočen. Zato je sredi marca vsem trem zavezancem izdal začasno odločbo, s katero jim je naložil, da posameznike jasno in nedvoumno seznanijo z informacijami o tem, kdo bo zbrane podatke sploh obdeloval, za katere namene, kako dolgo se bodo zbrani podatki hranili in podobno.

Ob tem so izpostavili, da kljub začasni odločbi do zbranih osebnih podatkov vse od začetka zbiranja v decembru 2020 pa do danes še nihče ni dostopal, zato tisti, ki so vlogo že oddali, zaradi ukrepa informacijskega pooblaščenca v ničemer niso v slabšem položaju oz. niso bili prikrajšani za cepljenje.

To so 16. aprila v svojem sporočilu za javnost jasno zapisali tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so pojasnili, da bodo v prihodnjih tednih na vrsti za cepljenje starejši od 60 let in kronični bolniki ter da naj posamezniki svoj interes za cepljenje sporočijo tudi svojemu osebnemu zdravniku.

Direktor NIJZ Milan Krek je v inšpekcijskem postopku pojasnil, da osebni zdravniki sami aktivno pozivajo posameznike, ki so po nacionalni strategiji cepljenja na vrsti za cepljenje. Preko portala eUprava oddane vloge pa se bodo upoštevale šele, ko bodo na vrsti posamezniki, ki ne spadajo v rizične skupine po nacionalni strategiji cepljenja. Nihče od posameznikov v čakalno vrsto za cepljenje torej ne bo postavljen avtomatično, ampak bo od NIJZ prejel povabilo, da se naroči na cepljenje. Šele po tej poslani prijavi bo posameznik dejansko prijavljen na cepljenje, so še pojasnili pri informacijskem pooblaščencu.

Ker so bili posamezniki sedaj obveščeni o namenu zbiranja njihovih osebnih podatkov, je informacijski pooblaščenec postopek ustavil. "Iz postopka očitno izhaja, da bili posamezniki zavedeni, saj si zaradi nasprotujočih si informacij, ki so jih prejemali, in različnih možnih poti prijavljanja na cepljenje, niso mogli ustvariti enotne in prave slike o sistemu prijavljanja na cepljenje," so še zapisali. Ob tem so dodali, da bi sistem za centralizirano naročanje, ki ga bomo v Sloveniji sedaj očitno dobili, moral prestavljati osnovni temelj načrtovanja izvedbe naročanja na cepljenje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window