Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija razmišlja o spremembah glede gensko spremenjenih organizmov

četrtek, 29.4.2021

Bruselj, 29. aprila (STA) - Dve desetletji stara evropska zakonodaja s področja gensko spremenjenih organizmov je po oceni Evropske komisije potrebna prenove. Kot so danes sporočili v Bruslju, veljavna zakonodaja iz leta 2001 ne naslavlja številnih vprašanj v prihodnosti. Okoljevarstveniki protestirajo.

Da je zakonodaja s področja gensko spremenjenih organizmov potrebna prenove, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na prošnjo držav članic. Gre za prvi korak EU k oceni najnovejših tehnologij v pridelavi poljščin in, kot je danes sporočila Evropska komisija, raziskava kaže, da lahko nove genomske tehnike prispevajo k bolj trajnostni kmetijski proizvodnji.

Je pa komisija priznala, da je raziskava izpostavila tudi zaskrbljenost glede varnosti in vpliva na biotsko raznovrstnost ter opozorila na težave s sledljivostjo takšnih proizvodov.

Državljani, vlade in Evropski parlament naj bi skupaj odločili, kako se bo s temi postopki v bodoče ravnalo v EU, je danes povedala evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kyriakides. Pri tem naj bi bilo osnovno vodilo zaščita potrošnikov in okolja.

Okoljevarstveniki se po drugi strani bojijo, da se bo s tem odprlo vrata novi generaciji bioinženirskih pridelkov, ki bodo na evropskem trgu dovoljeni brez ustreznih pregledov. Ob tem so v organizaciji Greenpeace danes opozorili, da ima Evropska komisija odgovornost zaščititi pravico kmetov do izbire, kaj bodo sadili, ter potrošnikov, da izberejo, kaj bodo jedli. Prav tako je njena odgovornost zaščita okolja in biotske raznovrstnosti pred potencialno škodljivimi gensko spremenjenimi organizmi, so zapisali.

Gensko spremenjeni organizmi delijo EU že več generacij. Eni trdijo, da lahko nepovratno škodujejo zdravju ljudi in naravi, drugi menijo, da so revolucionarne tehnike edini način zagotovitve zadostne količine hrane vedno večjemu številu svetovnega prebivalstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window