Navigacija
Portal TFL

STA novice / Filmski ustvarjalci ponovno pozvali k prenosu evropske direktive o avtorskih pravicah

ponedeljek, 17.5.2021

Ljubljana, 17. maja (STA) - Filmski ustvarjalci so ponovno pozvali k čim hitrejšemu prenosu evropske direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu v slovensko zakonodajo. Kot so zapisali, imajo države članice EU časa za to do 7. junija, kar jih večina ne bo ujela, vidijo pa v direktivi priložnost, da Slovenija celostno uredi avdiovizualno področje.

Kot so sporočili iz kolektivne organizacije Aipa, ki uveljavlja pravice avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih (AV) del, direktiva prinaša ustvarjalcem številne pozitivne novosti, med drugim predvideva pravično nadomestilo za uporabo del na spletu. Zato pričakujejo, da bodo spremembe obravnavane celostno in prenesene v oba zakona, tako v zakon o avtorski in sorodnih pravicah kot v zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic.

Filmskim ustvarjalcem se zakon o avtorski in sorodnih pravicah iz leta 1995 zdi zastarel in kot tak po njihovem mnenju ne more pravično urejati sodobnih tehnologij distribucije AV del. Obenem ocenjujejo, da so s trenutno veljavno zakonodajo v slabšem položaju v primerjavi z glasbenim ali literarnim področjem.

"Pravica do nadomestila v primeru kabelske retransmisije AV del je sedaj priznana samo avtorjem, mora pa biti priznana vsem - tudi igralcem in producentom. Poleg tega moramo vsi imeti pravico do ustreznega nadomestila tudi za druge oblike uporabe AV del, tako kot jih imajo naši kolegi glasbeniki ali literati," je v danes objavljenem pozivu zapisala Zveza društev filmskih ustvarjalcev.

V Aipi so prepričani, da bi bilo treba direktivo v slovenski pravni red prenesti skrbno in v dobro celotnega AV sektorja ter na način, ki bo skozi prizmo kolektivnega uveljavljanja za imetnike pravic na AV delih najbolj optimalen, hkrati pa bo upošteval zgodovino in posebnosti dosedanjega kolektivnega uveljavljanja pravic v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window