Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delo: Zaradi neupravičenega kazenskega postopka glede gojenja konoplje odškodnina države

torek, 18.5.2021

Ljubljana, 18. maja (STA) - Janko Pirc, ki je bil obsojen, ker je leta 2012 doma brez dovoljenja ministrstva za kmetijstvo gojil osem sadik prepovedane konoplje, vrhovno sodišče pa je njegovo obsodbo razveljavilo, je od države iztožil odškodnino 10.000 evrov za neupravičen kazenski postopek, poroča Delo. Terjal je sicer deset milijonov evrov odškodnine.

Pirca, ki ga je najprej obsodilo krško okrožno sodišče, sodbo je kasneje potrdilo ljubljansko višje sodišče. Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo, ker da očitki tožilstva niso izpolnjevali vseh znakov kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi.

Oproščeni je nato poplačilo od države terjal zaradi duševne bolečine, ker je izgubil ugled in socialne stike, prav tako tudi zato, ker je dogajanje zaznamovalo njegovo družino ter zdravje in negativno vplivalo na njegovo poslovanje.

Sodišče mu je prisodilo odškodnino za duševne bolečine, medtem ko ni mogel dokazati, da je poslovno škodo utrpel prav zaradi kazenskega postopka. Odločitev je po pritožbi Pica in državnega odvetništva, ki zastopa državo, potrdilo tudi višje sodišče. Čeprav je Pirc odškodnino že dobil, se bo z zadevo ukvarjalo še vrhovno sodišče, še poroča časnik.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window