Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica za brezplačno PCR testiranje

torek, 18.5.2021

Ljubljana, 18. maja (STA) - V Levici predlagajo, naj vlada zagotovi možnost brezplačnega PCR testiranja, dokler bo to pogoj za opravljanje nekaterih dejavnosti ali za prehajanje meja. "To ne sme biti stvar novega razslojevanja, predvsem pa PCR testi ne smejo biti nekaj, kar bi nas vse skupaj udarilo po denarnici," je v izjavi za medije poudaril koordinator Levice Luka Mesec.

V pisni pobudi so v Levici med drugim spomnili, da je od 14. maja možna predčasna prekinitev karantene z negativnim PCR testom na novi koronavirus, in sicer peti dan po napotitvi v karanteno. Tudi za vstop v Hrvaško je potreben negativen PCR test ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Ta ni potreben za tiste, ki imajo dokazilo, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ali so bili cepljeni proti covidu-19. Od drugega odmerka pa mora miniti najmanj 14 dni. PCR test je prav tako pogoj za ponoven vstop v Slovenijo.

Obenem je negativen test pogoj za zaposlene v dejavnostih ponujanja blaga in storitev, pa tudi za osebe, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe, pri katerih zaradi dela z uporabniki teh storitev in programov obstaja neposredna nevarnost za širjenje nalezljive bolezni. Enako velja za opravljanje gostinske dejavnosti, priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter v notranjosti gostinskih obratov, so zapisali.

Po besedah Mesca PCR test v novi realnosti tako postaja del vsakdana, saj je potreben za prestop meje, za prihod v državo in različne dejavnosti. Cene teh testov pa so v Sloveniji med najvišjimi v Evropi in dosegajo tudi 120 evrov za posamičen test, kar pomeni velik strošek za katerega koli državljana ali državljanko. Hkrati pa to pomeni, da se predvsem revnejšim slojem prebivalstva onemogoča dostop do nekaterih storitev ali prehajanje meja, je povedal v izjavi za medije.

Po javnomnenjskih raziskavah se velika večina po njegovih besedah strinja, da bi morali imeti pravico do vsaj dveh brezplačnih testov mesečno, je še dejal koordinator in poslanec Levice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window