Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

sreda, 19.5.2021

Ljubljana, 19. maja (STA) - Vlada je danes Simona Starčka razrešila s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave RS in za vršilca dolžnosti imenovala Ivana Simiča. Na to mesto ga je imenovala z junijem in do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do konca novembra.

Vlada je podaljšala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju. Ta dopušča obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi testiranje na smučišče, če ne, morajo osebe za uporabo žičniških naprav predložiti negativen test.

Za voznike avtotaksi prevozov, izvajanje javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov je podaljšala veljavnost sedaj veljavnih določb. Podaljšujejo se tudi določbe za javni prevoz oseb v železniškem prometu ter za izvajanje ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.

Vlada je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice družbe 2TDK sprejela novelacijo investicijskega programa za projekt drugi tir Divača-Koper. Za to se je družba odločila in jo predlagala zaradi kasnejšega začetka izvajanja glavnih gradbenih del in natančnejših pogodbenih oz. ocenjenih vrednosti iz javnih razpisov od predvidenih v investicijskem programu. Med glavnimi spremembami sta časovnica projekta in nižja investicijska vrednost.

Vlada je določila izplačilne dni za plače zaposlenih pri proračunskih uporabnikih, ki za plače uporabljajo sistem MFERAC, razen za lokalne skupnosti, od junija do decembra. Izplačilni dnevi bodo na 10. delovni dan v mesecu za pretekli mesec. Za to se je odločila, ker zaradi zgodnjega datuma izplačila plač, praviloma peti dan v mesecu, nastajajo velike obremenitve pristojnih služb, izplačila pa ne odražajo dejanskega stanja in nato sledijo poračuni.

Vlada je določila 35 novih pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19, iz seznama pa je črtala 13 investicij. Na seznamu je skupaj 336 pomembnih investicij. Namen določitve pomembnih investicij je predvsem v koordinirani in s tem pospešeni obravnavi posameznih postopkov povezanih s temi investicijami, katerih namen je omiliti gospodarsko škodo, ki jo je pustila epidemija.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o informacijski varnosti. Cilj predloga je sistemsko urediti in nadgraditi to področje tako na strateški kot tudi na operativni ravni nacionalnega sistema zagotavljanja informacijske varnosti. Po predlogu se bo uprava za informacijsko varnost, ki je organ v sestavi ministrstva za javno upravo, preoblikovala v samostojno strokovno službo vlade.

Vlada je sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi poletnih neurij s poplavami v letu 2020. Ministrstvo za okolje in prostor pripravilo program skupni višini 22,1 milijona evrov, letos je za to predvidenih 11 milijonov evrov. Namen programa je realizacija ukrepov, ki so potrebni za normalizacijo stanja na prizadetih območjih in preprečitev oz. omilitev čezmerne škode, do katere lahko pride brez ukrepov.

Vlada je izdala odločbo, s katero je gospodarski družbi Mako iz Nove Gorica podaljšala koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu Casino Fortuna igralni salon. Koncesija je bila gospodarski družbi prvič dodeljena leta 2010 in nazadnje podaljšana leta 2016. Tokratno podaljšanje koncesije velja do leta 2026.

Vlada je dala soglasje k spremembam in dopolnitvam tarife o taksah in nadomestilih Agencije za trg vrednostnih papirjev. To je potrebno zaradi uveljavitve sprememb evropske uredbe glede prospekta EU za okrevanje. Njegov namen je omogočiti gospodarstvu hitro okrevanje, agencija pa želi spodbuditi udeležence kapitalskega trga k uporabi tega produkta, zato je za zahtevo za potrditev prospekta EU za okrevanje določila nižjo takso.

Vlada je sprejela poročilo o uresničevanju resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020 do leta 2020 in ga bo posredovala v seznanitev DZ. Od 69 ukrepov je bilo izvedenih 37 ukrepov, ostali so ostali neizvedeni ali pa niso bili izvedeni do konca.

Vlada je sklenila, da Slovenija kandidira za prevzem predsedovanja konvencije o varstvu in rabi čezmejnih vodotokov in mednarodnih jezer (UNECE) v obdobju od 2024 do 2027 in organizacijo 10. zasedanja pogodbenic leta 2024. Konvencija je bila sprejeta v Helsinkih leta 1992, v veljavo je stopila 1996, Slovenija pa je njena pogodbenica od leta 1999.

Vlada se je seznanila z informacijo o nameravanem sodelovanju Slovenije v konzorciju raziskovalne infrastrukture za biobanke in biomolekularne vire kot evropskega konzorcija raziskovalne infrastrukture. Gre za projekt, ki za spodbujanje biomedicinskih raziskav združuje glavne evropske akterje na področju biobančništva - raziskovalce, biobančnike, industrijo in paciente. Cilj je izboljšati dostopnost in interoperabilnost obstoječih celovitih zbirk bioloških vzorcev iz različnih populacij Evrope ali redkih bolezni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window