Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski poslanci za začasen umik patentne zaščite na cepiva proti covidu-19

četrtek, 20.5.2021

Bruselj, 20. maja (STA) - Evropski parlament je danes pozval Evropsko unijo k podpori prizadevanj za začasen umik patentne zaščite na cepiva proti covidu-19. Evropski poslanci so v sredo zvečer podprli amandma, s katerim so pozvali povezavo, naj podpre pobudo za začasno opustitev pravic intelektualne lastnine na cepiva, opremo in zdravljenje covida-19.

Farmacevtske družbe so tudi pozvali k izmenjavi znanja in podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji EU so ta mesec sporočili, da so pripravljeni na pogovore o opustitvi patentov, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden podprl tovrstne načrte, a so ob tem pozvali k več podrobnostim ter večje proizvajalce cepiv pozvali, naj najprej povečajo svoj izvoz prepotrebnih odmerkov cepiva proti covidu-19.

Evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je v sredo evropskim poslancem dejal, da bo Bruselj Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) podal svoj predlog, ki se bo osredinil na povečanje proizvodnje in sprostitev izvoza cepiv. Dodal je, da se bo Bruselj "konstruktivno vključil" v razpravo, da bi ugotovili, ali bi lahko začasna opustitev patentov pomagala okrepiti globalno oskrbo in dostop do odmerkov cepiva proti covidu-19.

Generalna direktorica WTO Ngozi Okonjo-Iweala naj bi se v četrtek v Bruslju sestala s pristojnimi ministri držav članic EU.

Svetovna zdravstvena organizacija, Indija in Južna Afrika so nedavno pozvale k začasnemu umiku patentne zaščite, kar na bi pripomoglo k pospešitvi dobave cepiv proti covidu-19 revnejšim državam.

EU je ob tem opozorila na dejstvo, da je doslej izvozila več kot 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, medtem ko so druge ključne proizvajalke cepiv, kot sta ZDA in Velika Britanija, v tujino namenile le omejene zaloge. V Bruslju so ob tem opozorili, da je večja ovira kot patentna zaščita kopičenje ključnih sestavin za cepiva v nekaterih državah.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window