Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kozlovičeva zapušča položaj pravosodne ministrice (zbirno)

četrtek, 27.5.2021

Ljubljana, 27. maja (STA) - Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se je po odločitvi vlade, da ponovi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, danes odločila za odstop. Premier Janez Janša je prvaka SMC Zdravka Počivalška že pozval k predlaganju novega ministrskega kandidata. Večji del opozicije je odstop pospremil z ostro kritiko vlade.

Kozlovičeva je v pisnem pojasnilu odstopa ocenila, da je bila današnja odločitev vlade strokovno neutemeljena. "Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU," je zapisala.

"Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije," je navedla. Dodala je, da "spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala".

Vlada se je namreč na seji odločila, da se s predlogom Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ne bo seznanila, ministrstvu za pravosodje pa je naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Kot so navedli, je Državnotožilski svet za dogovorjeni dve mesti oblikoval le predlog dveh kandidatov, čeprav bi glede na smiselno uporabo petega odstavka 71.č člena zakona o državnem tožilstvu moral oblikovati listo šestih kandidatov.

V skladu z omenjeno določbo se namreč poziv šteje kot neuspešen, če Državnotožilski svet na podlagi prejetih kandidatur oceni, da ne more oblikovati liste treh kandidatov za imenovanje evropskega tožilca. Smiselna uporaba te zakonske določbe pomeni, da mora Državnotožilski svet za dve mesti oblikovati listo s trikrat večjim številom kandidatov od števila končno imenovanih, je pojasnila vlada.

Premier Janša je na Twitterju v odzivu na odstop Kozlovičeve zapisal, da je Počivalška že zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Ob tem pa je zapisal, da je "čas, ko je na sodišču padel še zadnji, 24. tožilski konstrukt proti Francu Kanglerju, zelo primeren za odstop ministrice za pravosodje". "Žal je bilo v zadnjem letu premalo narejeno, da se take zlorabe tožilstva in drastična kršenja človekovih pravic ne bi več ponavljala," je navedel Janša.

Nekdanji mariborski župan, danes pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Kangler je namreč prek Twitterja pred dnevi sporočil, da je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo Specializiranega državnega tožilstva v zadevi Lutkovno gledališče in da bo "zaključena zadnja, 24. ovadba".

Prvak SMC Počivalšek je prav tako na Twitterju potrdil, da bo SMC v najkrajšem času predlagala naslednika ali naslednico Kozlovičeve. Njeno odločitev za odstop je sicer obžaloval, je pa poudaril, da gre pri novem pozivu za "premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo".

Kot je dodal na Facebooku, je imenovanje evropskih delegiranih tožilcev preveč pomembna zadeva, "zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov".

Tudi vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je na Twitterju navedel, da v poslanski skupini odstop Kozlovičeve, ki je povsem legitimen, obžalujejo in pričakujejo, da vlada postopke v zvezi z izbiro tožilcev izpelje transparentno in brez dvomov o njihovi korektnosti. Po njegovem mnenju Kozlovičeva ostaja v SMC, "a pustimo času čas".

V tretji koalicijski partnerici NSi so medtem izrazili pričakovanje, da delo na pravosodnem ministrstvu zaradi nastale situacije ne bo zastalo. Želijo si, da bi bil čim prej imenovan minister s polnimi pooblastili.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB ter poslanska skupina nepovezanih poslancev pa so odstop pravosodne ministrice pospremile z ostro kritiko vlade. Predsednik DZ Igor Zorčič je odločitev glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev označil za napad na pravno državo, za očitno politično, strankarsko vmešavanje v kadrovske zadeve državnega tožilstva.

"Predsednik vlade je danes gotovo zadovoljen s sabo. Njegova vlada je naredila korak v smeri podrejanja pravosodja, z zvestim asistiranjem podpredsednika vlade pa sta odstopila ministrico, ki je bila očitno premalo poslušna," je zapisala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev in nekdanja vodja poslancev SMC Janja Sluga.

Tudi po ocenah poslanke LMŠ Tine Heferle gre za nedopusten in arbitraren poseg v samostojnost in neodvisnost tožilske funkcije v državi. Izbirni postopek je bil po ocenah LMŠ popolnoma pravilno izpeljan in zakonit.

Po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana je odstop ministrice dan po obravnavi opozicijskega predloga ustavne obtožbe premierja Janše dokaz, da je bil predlog obtožbe upravičen in vsebinsko točen. DZ je sicer v sredo predlog zavrnil.

Odločitev vlade pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU skrbi tudi predsednico SD Tanjo Fajon. "Drvimo v nespoštovanje temeljnih vrednot, demokracije, pravosodja. To je še en dokaz več, da se hišica iz kart vladi seseda," meni Fajonova, ki bi bistveno raje kot odstop ministrice videla odstop celotne vlade.

Koordinator Levice in poslanec Luka Mesec je ugotavljal, da odstop Kozlovičeve ne pomeni koraka naprej, "ker ministrice, ki je želela imenovati tožilce, ni več, vlada, ki jih noče imenovati, pa ostaja". Državljane je pozval k udeležbi na petkovem protestu.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper pa je med drugim opomnila, da Slovenija ostaja edina država poleg Finske, ki še ni imenovala svojih dveh tožilcev, s tem pa blokira začetek delovanja zelo pomembne evropske institucije.

Na vladno odločitev se je sicer odzvala tudi glavna evropska tožilka Laura Codruta Kövesi. Ocenila je, da očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z evropskim javnim tožilstvom resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora evropskih sredstev v Sloveniji.

Menjava na vrhu ministrstva za pravosodje bo tretja ministrska menjava v Janševi vladi po odhodu ministrov DeSUS Aleksandre Pivec in Tomaža Gantarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window