Navigacija
Portal TFL

STA novice / MNZ: Novela zakona o tujcih za tuje študente spreminja le način izkazovanja zadostnih sredstev

sreda, 9.6.2021

Ljubljana, 09. junija (STA) - Na ministrstvu za notranje zadeve (NMZ) zavračajo navedbe, da je marca sprejeta novela zakona o tujcih kot pogoj za prebivanje tujega študenta pri nas uvedla izkazovanje zadostnih finančnih sredstev. Kot pravijo, je ta pogoj obstajal že do zdaj, z novelo se spreminja le način izkazovanja zadostnih sredstev, so zapisali v izjavi za javnost.

S tem odgovarjajo na opozorila tujih študentov, več izobraževalnih ustanov in študentskih organizacij, da je država z novelo zaostrila merila za pridobitev dovoljenja za prebivanje za tuje študente na način, da morajo kot pogoj za pridobitev dovoljenja izkazati obstoj finančnih sredstev v višini 5000 evrov.

Do zdaj naj bi namreč veljalo, da lahko tuji študentje dobijo dovoljenje za začasno prebivanje, če njihovi starši ali skrbniki predložijo pisno izjavo, da jih bodo v času študija preživljali. Po novem pa naj bi morali za pridobitev dovoljenja vnaprej izkazovati zadostna sredstva za preživljanje v višini slovenskega minimalnega mesečnega dohodka za leto študija.

Kot pravijo na ministrstvu, je moral tuj študent pogoj izpolnjevanja zadostnih sredstev za preživljanje za pridobitev dovoljenja za prebivanje izpolnjevati že pred uveljavitvijo novele, ta pa je zdaj le spremenila način izkazovanja sredstev za tiste tuje študente, za katere obstaja zakonska dolžnost preživljanja staršev oziroma zakonitih zastopnikov.

"Novela je namreč ukinila možnost, da tujec zadostna sredstva za preživljanje izkazuje s pisno izjavo staršev, ki so ga po pravu države, katere državljan je, dolžni preživljati. To pomeni, da bo lahko vsak tujec študent zadostna sredstva izkazoval tudi s sredstvi, ki jih prejemata starša oziroma njegova zakonita zastopnika," pravijo na ministrstvu.

Ob tem poudarjajo, da bo moral študent ob izpolnjeni predpostavki zakonske obveznosti preživljanja s strani staršev izkazati, da imajo starši zadostna sredstva za preživljanje zgolj za njegovo preživljanje: "To pomeni, da pristojni organ ne bo preverjal, ali sredstva, ki jih prejema starš, zadostujejo za preživljanje vseh družinskih članov, temveč se bo v postopku ugotavljalo zgolj, če sredstva, ki jih ima starš, zadostujejo za preživljanje študenta, in sicer mesečno v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka v Sloveniji."

Omenjena novela je sicer po navedbah ministrstva v slovenski pravni red vnesla evropsko direktivo, ki med drugim določa, da mora tujec v postopku izkazati, da ima zadostna sredstva za preživljanje, ne da bi bremenil sistem socialne varnosti države članice in zadostna sredstva za stroške povratka.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window