Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kolegij predsednika DZ prvič o očitkih kršitev etičnega kodeksa, poslancu Ivanuši izrečena sankcija

sreda, 9.6.2021

Ljubljana, 09. junija (STA) - Kolegij predsednika DZ je danes na zaprtem delu seje prvič po sprejetju poslanskega etičnega kodeksa obravnaval predloga za presojo o kršitvah in v enem primeru poslancu izrekel opomin brez javne objave. A je podrobnosti razkril predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je tvitnil, da je sankcija doletela njihovega poslanca Janija Ivanušo.

Kot so po kolegiju v sporočilu za javnost navedli v DZ, sta po en predlog za presojo o kršitvah kodeksa podala predsednik DZ Igor Zorčič in podpredsednik DZ Jože Tanko.

Po opravljenih razpravah je kolegij predsednika odločal o predlaganih predlogih sklepov o kršitvi etičnega kodeksa, pri čemer je bila v obeh primerih predlagana sprememba predloga sklepa na način, da se izreče milejša sankcija od sprva predlagane.

V enem od primerov je kolegij z večino vodij poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev, poslancu izrekel opomin brez javne objave, ker je šlo za manjšo kršitev kodeksa. V drugem primeru pa predlog sklepa oziroma njegove spremembe ni bil sprejet, zato se šteje, da kršitve etičnega kodeksa ni bilo, postopek pa je zaključen, so še zapisali v DZ.

O imenih torej v DZ niso pisali, je pa Jelinčič na Twitterju zapisal, da je bil "na tajni seji kaznovan" njihov poslanec Ivanuša, "ker so mu policisti namestili, da je pihal". Ob tem je dodal, da kolegij ni kaznoval poslanca Levice Mihe Kordiša. "Torej, kdor se hoče norčevati iz države, predsednika, Slovenije ..., lahko to počne po mili volji," se je vprašal.

Policija je namreč aprila v Ormožu ustavila Ivanušo, ki je vozil pod vplivom alkohola. Jelinčič je že tedaj ocenil, da "je šlo za zasedo in maščevanje komandirja policijske postaje Ormož, ki mu je poslanec pred nekaj meseci postavil poslansko vprašanje v zvezi z njegovim delom".

Kot je tedaj dejal Jelinčič, je imel poslanec namen le umakniti avto s prireditvenega prostora ter se zatem s taksijem odpeljati domov, takoj na križišču pa ga je ustavila policija. Izkazalo se je, da je pod vplivom alkohola, dobil je kazenske točke in bo plačal kazen, je takrat povedal prvak SNS.

Etični kodeks za poslanke in poslance so sprejeli v aktualnem mandatu DZ in ga nato dopolnili še s procesnim pravilnikom, s čimer so določili tudi postopek obravnave podanih pobud in predlogov za obravnavo kršitev kodeksa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window