Navigacija
Portal TFL

STA novice / Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi predvideva uvedbo posebnega prispevka najpozneje do sredine 2024

četrtek, 10.6.2021

Ljubljana, 10. junija (STA) - Vlada je na današnji seji začela obravnavo osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi, ki med drugim predvideva uvedbo posebnega prispevka najpozneje do 30. junija 2024. Kot je tvitnil obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, bo predlog zakona vlada dokončno sprejela na seji prihodnji teden. Predlog je pripravilo ministrstvo za zdravje.

Osnutek zakona načrtuje vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe kot novega stebra socialne varnosti, ki bo v povezavi s spremembami drugih sistemov socialne varnosti (zdravstva, socialnega varstva in pokojninskega varstva) in dodatnimi javnimi viri omogočal ter zagotavljal izvajanje dolgotrajne oskrbe kot integrirane dejavnosti vseh storitev.

Predlog predvideva izvajanje storitev tako v institucijah kot tudi v skupnostnih oblikah dolgotrajne oskrbe. Načrtovane rešitve omogočajo izvajanje storitev dolgotrajne oskrbe v različnih okoljih in ukinjajo kriterij starosti najmanj 65 let za dostop do dolgotrajne oskrbe v instituciji.

Nabor storitev med drugim vključuje storitve s področja osnovnih dnevnih opravil, podpornih dnevnih opravil, zdravstvene nege ter storitev za ohranjanje in krepitev samostojnosti, predvideva pa tudi uvedbo e-oskrbe, je razvidno iz predloga, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi.

Pravice iz zakona bi se začele izvajati postopno s 1. julijem prihodnje leto, v celoti pa s 1. julijem 2024.

Kot enega od virov financiranje dolgotrajne oskrbe predlog zakona predvideva financiranje iz naslova obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, ki zagotavlja univerzalne, vsem upravičencem pod enakimi pogoji dostopne pravice.

Za to je predviden sprejem posebnega zakona, ki bo določil pogoje obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, osnovo za plačilo prispevkov in prispevno stopnjo, način obračuna in plačevanja prispevkov, zavezance in prispevke za posebne primere.

Do sprejema tega zakona osnutek predvideva, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi določal financiranje pravic iz dolgotrajne oskrbe iz naslova prenesenih sredstev, manjkajoča finančna sredstva za izvajanje pravic po tem zakonu pa bo v okviru javnih proračunov zagotavljala država.

Med drugim se bi, kot je razvidno iz predloga, za izvajanje pravic dolgotrajne oskrbe, na poseben podračun Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije prenesel del sredstev, zbran iz prispevkov obveznega zdravstvenega zavarovanja ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window